torsdag 30 april 2015

2005 Vaio Armaron, Amarone Classico

Den här amaronen drack vi i förra veckan till CL-fotbollen. Detta är en amarone som vi håller högt och som år ut och år in levererar av högsta kvalitet. Det är också en amarone som behöver tid på sig för att hamna i rätt drickfas. 2005:an är fortfarande ung. I mars förra året, på den stora Masi-provningen, drack jag en 1997:a som var alldeles lysande. Svårigheten är att hålla tassarna borta tills de blir runt femton år.

Det är dessutom den första amaronen som kom till Sverige. Druvorna är odlade på klassisk mark i den lilla byn Gargagnago. Det var här som den store Dantes son, Pietro, 1353 köpte gården, som familjen hela tiden sedan dess bott på.

Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara.
Druvorna plockas i september/oktober och de bästa druvklasarna läggs i ett lager på lådor av bambu. De får ligga där och torka till någon gång i februari. De tappar då runt 40% av sin ursprungliga vikt. Därefter pressas druvorna och får så småningom mogna 3 år på Slavonska ekfat, därefter fyra månader på tunnor av körsbärsträ och slutligen minst 5 månader på flaska.
2005 är en årgång som sägs mogna ovanligt snabbt. Detta verkar inte gälla Vaio. Den är i ett perfekt tillstånd med endast begynnande mognadstoner. Den här kommer att utvecklas fint de närmaste åren och därmed ge oss mycken njutning.

Doften är som den brukar d v s packad med mogna mörka körsbär, lite örter och torkad frukt. Inte särskilt mycket russin. Visst finns här ett litet inslag av fat, men inget som stör oss nämnvärt. Allt med en stor friskhet.
I gommen dundrar det fram en härlig mörk frukt av främst söta, mörka körsbär och lite björnbär. En del örter. En hel del torkad frukt, lite katrinplommon och ljuvlig mörk choklad. Det finns en friskhet i den här amaronen som är storslagen och det tackar vi syran för. Tanninerna finns här och är mjuka och behagfulla. Dom bjuder det där lilla motståndet, som ger vinet en extra charm.
Eftersmaken är lång och utdragen med riktigt mörk choklad, som en liten bitter ton. Precis som vi vill att det ska vara. Dessutom mera mörk frukt med en viss sötma, lakrits, lite espresso och mera torkad frukt, där russinen blir tydligare.
Visst är det mycket smaker, men dessa balanseras upp av den trevliga syran och de mjuka tanninerna. Smakerna kommer lite pö om pö och med stor elegans.
Hur gott som helst!!
Betyg 5-1 kommentar:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    SvaraRadera