I grunden är Dirk veterinär och det var som sådan han stötte på bönder vars djur förätit sig på äpplen och fått problem med att det började jäsa i magen och tarmarna hos djuren. Han bad då att få ta hand om böndernas äpplen, för att tillverka cider. Ett antal år senare (1999) uppenbarade sig chansen att komma över en vingård i Priorat (några mil väster om Tarragona). Celler Mas de les Pereres i ett litet avlägset hör i Priorat blev hans.
Vinmakaren Dirk Hoet och Barriques ägare Rolf Olsson finslipar på de sista detaljerna. |
Vi började med att prova två vita viner. Vi serverades till detta en ljuvlig Griskind, tomatiserade bönor och knaperstekt blodpudding i form av strössel.
Ett mycket friskt vin i en lättsam stil. Vinet är gjort på 50%Macabeo, 30% Garnacha Blanco och 20% Moscatell. Vinet har fått ligga runt 8 månader på ståltank.
I doften citrusskal och nektariner. I gommen återkommer citrusen tillsammans med lite kryddor och mineraler.
Jag dricker det här gärna igen. Det är också väl värt en ordentlig test.
Priset är 241 kr hos "Bolaget".
Nunci Blanc Priorat är gjort på Garnacha Blanco och Macabeo.
Vinet har jäst på barriquer av ny fransk ek och sedan fått ligga till sig på de franska ekfaten i sex månader. Här finns gula stenfrukter, lite päron och tropisk frukt. I eftersmaken anar vi lite honung. Eken slår igenom och lämnar tydliga spår. Detta är inte min grej, så den står jag över.
Den för närvarande inte på "Bolaget".
Andra akten bestod av tre röda viner. Vi serverades till detta en US Steak, potatis, jordärtskocka, ostronskivling och grönkål. En i mitt tycke perfekt stekt köttbit kompletterad med tillbehör som matchade vinerna på ett underbart sätt.
Nuncito 2009 är gjord på Garnacha 40%, Syrah 40%och resten Carignan. Vinet har fått runt tolv månader på två och tre år gamla barriquer av fransk ek. Vinet känns lite ungt med ännu inte helt utvecklade smaker. Här finns massor av mörka bär, en hel del mineraler, lite örter och en bra syra. Tanninerna tar för sig och är inte särskilt avrundade. Medellång eftersmak där eken känns en del, men det är inget som vi påverkas av och dessutom kommer den säkert att integreras med frukten efter hand.
Från början hade jag en liten njugg inställning, men vinet växte ju längre tid det var i glaset. Det behöver med andra ord en rejäl luftning. Ett bra vin, men ändå inget jag riktigt tänder till på.
Priset hos Systembolaget är 274 kr.
Oj, det här var andra grejer. Helt i min smak.
Nunci Negre 2007 är gjord på druvorna Grenache 50%, Syrah 20%, Carignan 25% och de sista fem procenten är Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Vinet har fått ca tolv månader på barriquer av fransk ek. Hälften ett år gamla fat och den andra hälften på en blandning av två och tre år gamla fat.
Här finns en mörk frukt och bärblandning som tilltalar mig. Finmalda kryddor och nästan lite vulkaniska mineraler. Syran ger vinet en bra friskhet och med tanniner som är mjuka och behagliga. En lång eftersmak.
Vinet finns dessvärre inte på "Bolaget". Enligt Winesearcher ligger priset hos tyska näthandlare på knappt 250 kr. Ett mycket prisvärt vin till den summan.
Även Costero 2006 är ett vin jag tyckte om väldigt mycket. Vinet är gjort på druvorna Carignan 40% och Grenache 40% samt 5% vardera av Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna kommer från mycket gamla vinstockar.
Vinet har fått tolv månader på nya barriquer av fransk ek.
Den mörka frukten tillsammans med mineraler, kryddor och varsamt behandlad ek är vad som dominerar i såväl doft som smak.
Vinet har en bra friskhet. Tanninerna gör sitt jobb och har blivit riktigt mjuka. Eftersmaken är lång och rik på mörk frukt (körsbär, sv vinbär) och mineraler.
Ett mycket gott vin.
Priset är 406 kr hos "Bolaget".
Kvällen avslutades med ost och belgisk choklad. Till detta serverades Nunsweet 2011.
Vinet är gjort på sent skördade druvor av Grenache, Syrah och Merlot.
Visst är det här ett sött rött vin, men det har en härlig friskhet som gör att det aldrig blir kladdigt. Körsbär och torkad frukt(fikon), lite små nätta örter och en lång eftersmak gör vinet njutningsbart.
Sammanfattning.
På ett anspråkslös och entusiastiskt sätt berättade Dirk Hoet om sina viner. Bland hans vita viner var det Abocat 2011 som föll mig i smaken. Bland dom röda var det i första hand Negre 2007 men även Costero 2006 som jag gillade. Av dessa tre finns Abocat och Costero i Systembolagets beställningssortiment. Dessa är väl värda att prova, vilket Vintankar också kommer att göra.
Den här typen av Winemakers Dinner i det lilla formatet är väldigt trevliga tillställningar. Du som är läsare och bor i Göteborgsområdet ska hålla utkik på Göteborgs Vinhus hemsida.
Avslutningsvis ett stort tack till Rolf och hans personal på Barrique för maten, som alltid är fantastisk och välkomponerad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar