fredag 29 maj 2015

Massimago. En spännande producent i östra Valpolicella


Camilla Rossi Chauvenet
Ett av amaroneresans mer spännande besök var mötet med Camilla på Massimago.
Vi tar bussen från Fumane i Classico-området till Mezzane i de östra delarna av Valpolicella. Den sista biten upp till själva gården med vineri och boningshus får vi promenera uppför en smal lite slingrig väg. Väl framme möts vi av en vidunderlig utsikt. Vi kan omgående känna harmonin och rofullheten som vilar över det här stället.

1883 förvärvade familjen Cracco den här gården. Camilla tillbringade som liten en del tid här tillsammans med sina morföräldrar. Hennes egna föräldrar (advokater) hade inget större vinintresse och vingårdarna fick mer eller mindre förfalla.

2003 hade Camillat tagit sin önologexamen och bestämde sig för att omvandla släktens nedgångna vinodlingar till ett välmående vinföretag.
Idag förfogar hon över 12 ha, där det odlas vindruvor, olivträd och så finns det lite skogslandskap.

Camilla har en energi och utstrålning som smittar av sig, när hon berättar om sin filosofi och idé med verksamheten. Namnet Massimago är en lek med det latinska uttrycket "maximum agium" dvs "största möjliga behållning". Skördetiden har därför blivit en möjlighet för släkt och vänner att njuta av varandras sällskap samtidigt som de upplever landsbygden och vingårdsarbete. Självklart är det organisk odling som tillämpas
.
Här finns rum för 18 gäster. Yogaklasser, matlagningskurser, målarlektioner, promenadstigar med vinteman och en hel del annat. Det flödar av kreativitet hos den här unga kvinnan.
För två år sedan, på vinmässan Vinitaly, blev hennes viner inspiration till en samling musikstycken. Besökarna fick hörlurar för att kunna stänga ute sorlet och gå in i ett renodlat Massimagopräglat sinnestillstånd och i detta provsmaka vinerna.
Vi fick en genomgång av olika dofter och sedan en lagindelning, där vi skulle ange tre inslag som vi kände i doften på de fyra vinerna vi provade. Vid vårt bord utbröt en livlig och rolig diskussion.

Nu till vinerna vi provade.

Först ut var ett mousserat vin gjort till 100% på druvan Corvina. Jäsningsproceduren ägde rum i ca två veckor vid en låg temperatur. Charmantmetoden har använts och vinet fick vila i ca nio månader på sin egna jäst.
Färgen är svagt blekrosa.
I doften hittar vi främst jordgubbar, persika och lite aprikos.
Smaken är frisk med en fin fruktighet. Här finns smultron och mineraler tillsammans med en finstämd och distinkt syra.
Gott!
Vinet finns i beställningssortimentet från 1 juni. Priset är hyggliga 220 kr.

Basvalpolicellan görs på 60% Corvina, 30% Corvinone och 10% Rondinella. Jäsningen sker mer eller minder omedelbart efter skörd. Vinet får sedan runt sex månader på ståltankar.
Ett lätt och tämligen enkelt vin, lämpat för den vardagliga pizzan och pastan. Friskt med en slags renhet över sig.
Här finns körsbär, jordgubbar, lite balsamico och smånätta mineraler.
Jag dricker det här gärna igen.
Profasio 2011 är gjort på druvorna Corvina 65%, Corvinone 20% och Rondinella 15%. Den ena hälften av druvorna har fått torka i ca en månad, medan den andra hälften vinifierades omedelbart efter skörd. Vinet får sedan ligga i ca ett år på ektunnor samt sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Vi möts av trevliga mörka körsbär, en rejäl dos svartpeppar samt lite inslag av fat. I eftersmaken lite lakrits.
På det hela ett trevligt vin som funkar bra till mat, men också på egen hand.
Årgång 2012 finns på bolaget för 273 kr

Vinet är gjort på 70% Corvina och lika delar Corvinone och Rondinella. Druvorna torkas i ca 80 dagar. Vinet får ligga till sig runt två år på barriquer och 20 hl ekfat samt ett år på flaska.
I  doften hittar vi massor av röda bär främst körsbär, en del kryddor (främst svartpeppar), lite piptobak samt aningens mint och fat.

I munnen får vi en ung amarone med stora smaker och mycken komplexitet. Här finns söta, mörka körsbär, lite kryddor, en del torkad frukt (mer fikon, dadlar än russin).
Eftersmaken är riktigt stor och lång. Här kommer det fram choklad, lite espresso och mera mörk frukt. Det finns en bra syra som ger vinet friskhet och snälla, men ändå tydliga tanniner som bjuder lite motstånd.
Alkoholen är hela 16,5%, men den är redan nu hyggligt integrerad med frukten.
En stor amarone i vardande. Den här ska vi ha hem och låta den ligga till sig ett par år innan vi drar korken ur den första flaskan
Årgång 2011 framstår alltmer som en av de största i Amaroneland.
Årgång 2010 finns på SB för 562 kr.

Till kvällens middag fick vi testa såväl deras rosé som vita vin.
Framförallt rosén tycker jag var intressant. Den är gjord på i huvudsak Corvina/Corvinone och en slatt Rondinella.
Här finns lite omogna jordgubbar, smultron, lite hallon och en rejäl dos mineraler. Det här är som gjort för ljumma sommarkvällar med lite tilltugg.

Camilla kommer att låta tala om sig de närmaste åren, var så säkra. Vi har bara sett inledningen på något nytt och stort. Hela konceptet med organisk odling och diverse aktiviteter parad med ro och harmoni är som gjort för den stressade människan att komma bort för ett tag och sedan hitta hem.


















p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar