måndag 4 maj 2015

2013 Barbera d´Asti, Borgogno

Våren tar mycket små steg framåt, men det är ändå en vår på gång. Fördelen är att det går att njuta av varje litet steg. Vintankar noterar att med stigande ålder så har de där vårarna som går långsamt framåt blivit dom som jag riktigt kan njuta av.
Augustipäron i ett försök att få knopparna att brista
Söndagen har ägnats åt trädgårdsarbete. Palsternackor, svartrötter, sommarmorötter samt gul och röd lök har såtts resp planterats. Den tidiga potatisen (rosen) är sedan fjorton dagar på plats och täckt med fiberduk.
I början på förra veckan blev det lite Barbera till kvällsmaten. En mycket ung sådan fick stämpeln OK.
Den gamla anrika firman Giacomo Borgogno, med rötter från sent 1700-tal, togs 2008 över av familjen Farinetti. Sedan 2012 är det Andrea Farinetti som är den drivande kraften. Idag förfogar man över 20 ha vingårdsmarker i lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole.
Druvorna till den här Barberan kommer från de två vingårdslägena Liste och Cannubi.
Vinet har fått jäsa runt 15 dagar utan tillsats av odlad jäst.
Vinet har vilat upp sig i ca tio månader på bottis (stora ekfat) av slavonsk ek.

Vi nås av en liten försiktig doft som utstrålar ungdomlighet. Mörka körsbär, lite vildhallon och en del örter. Det finns samtidigt en underton av ett jordigare slag.
En antydan till fat noterar vi efter ett tag.

I munnen får vi ett ungt och friskt vin med en bra syra. Det är en bra balans mellan syran, frukt och de lite snällare tanninerna. I centrum finns en härlig mörk frukt av körsbär, plommon och vildhallon men även lite slånbär och blåbär kan vi notera. Lite lättsamma örter, en liten blommighet (ros/viol) och i eftersmaken kommer det till såväl lakrits som mineraler.
Vinet är gott redan idag med sitt ungdomliga och friska anslag, men här finns en potential att att utvecklas ytterligare till ett vin med mognad och lite mer komplexitet.

Betyg 4

Priset på Systembolaget är 151 kr och det verkar finnas gott om flaskor runt om i vårt land. Jag tycker att det är ett anständigt pris till ett bra vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar