onsdag 20 maj 2015

Provning av Suavias viner vid Gardasjöns strand.

Inga blogginlägg på nästan en vecka. Det betyder att Vintankar varit ute på resa. I onsdagsmorse tog hustrun och jag flyget ner till Verona. Det var dags för en ny resa med Clubamarone. Det blev fyra intensiva dagar med åtta producentbesök och lite mer än sextio viner som provades. Detta var Vintankars fjärde resa med Clubamarone. Denna gången var det nästan bara nya producenter, men ett par gamla bekanta träffade vi förstås igen. Trevliga resekamrater, god stämning, fantastisk mat och inte minst vår värdar Fredrik och Martina från Clubamarone såg till att detta nog vad den bästa av alla resor!!

I ett par inlägg kommer jag att beskriva mötet med producenterna och deras viner. Det kommer inte att gå i kronologisk ordning, utan där inspirationen för tillfället är störst kommer att styra. Det blir så att sista dagens äventyr kommer först.

Vi checkade ut från Costa degli Ulivi, strax utanför Fumane, där vi bott under resans gång. Nu bar det av till Gardasjön, närmare bestämt till Torri del Benaco. En vacker liten stad vid Gardasjöns östra sida. Vi har varit där tidigare och mer eller mindre blivit förälskade i denna lilla stad. Sol och 30 grader i skuggan gjorde inte saken sämre för oss nordbor. Liten rundvandring och kaffe hann vi med innan vi förflyttade oss någon mil söder ut till San Vigilio. Här skulle vi få en fantastisk lunch och besök av en av systrarna bakom Suavia.

Den här underbara söndagseftermiddagen var det Meri som lotsade oss igenom Suavias viner.


I den lilla byn Fittà i de västra delarna av Soave huserar familjen Tessari. Här har dom bott och odlat marken sedan tidigt 1800-tal. Dom tillämpar organisk odling på de12 ha vingårdar dom äger. Två druvor odlas. Det är Garganega och Trebbiano di Soave. De äldsta plantorna planterades av deras farfar för mer än 70 år sedan. Jordmånen är till stor del vulkanisk,
Du som vill veta ännu mer hittar detta här.
http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/05/suavia_sisters.jpg
Idag drivs vingården av systrarna Meri, Valentina och Alessandra
Vi började övningarna med lite Spumante.
Det är till 100% gjort på druvan Trebbiano di Soave, en druva som höll på att glömmas bort. Systrarna ser det här vinet som ett steg i deras projekt att rädda den här druvan. Å det är jag väldigt glad för, då det verkligen var ett trevligt, törstsläckande vin. Äpplen, lite päron och en del citrus. En bra syra, aningens mineraler och så den där lilla bitterheten i avslutet.
Gott och som gjort för varma dagar och ljumna kvällar. Det finns inte på "Bolaget", men det är bara att hoppas att importören tar in det.
Vintankar köper!!


Soave Classico är deras enklaste vin, som dom gör 60 000 flaskor av. Garganega utgör 95% och 5% Trebbiano di Soave. Vinet får jäsa på stålfat och får sedan vila upp sig fyra månader på stålfat innan det buteljeras.
Ett enkelt men absolut inget simpelt basvin.
Torrt, friskt, småfruktigt och lättdrucket och visst finns det en hel del finmalda mineraler i doft såväl som smak. Ett bra vardagsvin eller varför inte som picknick.
Dessvärre finns det inte på "Bolaget".
30 000 flaskor gör dom av det här vinet, som till 100% är gjord på druvan Garganega. Det jäses på stålfat och får vila upp sig i femton månader på stålfat innan det buteljeras. Ingen ek här inte!
Trevlig doft av gul frukt, persika och en fin blommig ton. Till slut finner vi en diskret nyans av honung.
I munnen är det härligt friskt.Torrt så klart med en fin balanserad syra. Äpplen, lite citrus och ordentliga mängder mineraler från vulkanjorden. I avslutet känns en fin ton av grapefrukt och en lätt sälta samt ett stänk honung.
Den kostar 202 kr i beställningssortimentet.
Ett riktigt bra Soavevin.


 Le Rive 2011 är ett helt annat vin. Det är också gjort på 100% Garganega. Årsproduktionen är    7 000 flaskor. 70% av druvorna får jäsa på ståltank medan 30% fått jäsa på ekfat. Vinet får sedan ligga runt 15 månader på ekfat för att därefter ligga lika länge på ståltankar innan det buteljeras.
Slutligen får de buteljerade flaskorna vila upp sig i ca tolv månader innan de börjas sälja.

Doften är kraftfull nästan yppig. Här finns gott om tropisk frukt, lite citrus, kryddor och mineraler.
Smaken går i samma stil med en kraftfull framtoning och med ett komplext och intensivt uttryck samtidigt är det lite rundare och mjukare, nästan sammetslen, som en av resekamraterna uttryckte det. Mogen gul frukt i centrum. Här finns också gott om mineraler och en lång njutbar eftersmak.
För tillfället är det slutsålt på "Bolaget".

Detta är en Recioto di Soave, vilket betyder att det gjorts på torkade druvor. I det här fallet Garganega till 100%. Vinet har först fått ligga till sig i nästan två år på tunnor av ek, för att därefter få ytterligare ett år på ståltank innan det buteljerats. Slutligen får vinet ligga i ca ett på butelj innan det anses redo för marknaden.
Systrarna gör ca 3 500 flaskor av Acinatum.
Visst är det här ett sött vin, men det finns en fin syra som ger vinet en härlig friskhet.
Vi hittar aprikoser, ananas och lite mineraler samt några stänk honung och aningens mandlar.
Ett meditations vin eller varför inte i hop med lite "Foie gras".


Det är en imponerande samling viner som systrarna Suavia producerar. Allt  från det lilla enkla Soave Classico till det komplexa Le Rive.
Vintankars favoriter i den här samlingen blir ändå Spumante och Monte Carbonare.

Vi tackar Meri för att hon ägnade ett par timmar vid Gardasjön tillsammans med oss amaronenördar. En del av oss blev nog också lite Soavefrälsta av denna topproducent!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar