söndag 3 maj 2015

La Montagne 2009

För ett par veckor sedan damp det ner ett mail från Brislty Wine att det kommit in  ett litet parti av ett vitt vin från Saint Jean du Barroux. Det blev att snabbt slänga sig på tangentbordet och knappa in en order hos Systembolaget. Det här vinet provade jag för snart ett år sedan då Philippe Gimel ( mannen bakom vinet) besökte Ängelholm i en magisk tillställning. Jag skrev om provningen här.
Ett par dagar senare hämtade jag ut mina flaskor och kunde också notera att vinet var slutsålt.


2009 La Montagne
Vinet är gjort på lika delar Clairette, Bourbolenc och Grenach Blanc. Vingården ligger på sluttningarna vid Mount Ventoux. Det är alldeles i närheten som en av de mer klassiska etapperna på Tour de France går. Vingården är ekocertifierad. Vinet har fått jäsa långsamt på ståltank och sedan vila upp sig i ett halvår eller så på ståltank innan det buteljerats.
Vinerna tål lång lagring och de släpps först när de är drickmogna. Nyligen släpptes det ca 900 flaskor som gjordes av årgång 2009 och några av dom letade sig till Sverige genom Bristlys försorg.
Den varma sydfranska solen ger vinet en fin fruktighet. Vinet får en stor syra genom den svalka som berget ger.

Färgen är blekgul med lite ljusgröna stråk.

Vi möts av en doft av som andas renhet och med inslag av citrus, gula stenfrukter, lite örter och mineraler.

I gommen får vi vi ett vin med stor friskhet tack vare den fina syran. En tämligen komplex smak med citrus, gula äpplen, gula stenfrukter och en hel del örter.
Eftersmaken är lång och här är det ordentligt med mineraler samt en liten ytterst försiktig ton av honung. Det finns en svag ton av sälta alldeles på sluttampen.

Vi provar vinet under två dagar och smakerna blir allt tydligare dag två. Vinet vinner på att luftas ordentlig och kommer att utvecklas de närmaste åren.

Det gör sig bra till skaldjur och smakrika fiskrätter. Den sista slatten i flaska avnjöt vi utan några tillbehör och även då var det enastående gott.

Det ska bli spännande att följa vinet under några års tid. Svårigheten är att hålla tassarna borta, när man har ett vin som är så här läckert och som ligger utanför huvudfållan av viner. Det är så många av mina vinvänner man vill ska få ta del av just det här vinet.

Betyg 4+

Priset i "Bolagets" beställningssortiment var 229 kr, men som jag skrev ovan är det slutrapporterat.
När nästa årgång kommer, då rusar vi till datorn och lägger en beställning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar