onsdag 6 maj 2015

2004 Blanc de Blancs, Bruno Paillard

Den här champagnen är det någon vecka sedan vi drack. Av någon outgrundlig anledning har det påbörjade blogginlägget förblivit påbörjat tills idag. De små noteringarna jag gjorde den kvällen vi drack det indikerar att det absolut är värd en egen bloggpost.
Vi hade fått ett kok havskräftor av vår gode vän fiskaren V. Vanligtvis är det jag som brukar sköta kokningen av skaldjur, men jag var fullt sysselsatt med bokslut och deklarationer den kvällen, så det blev hustrun som fick sköta koket. Resultatet var minst lika bra som när författaren till dessa rader gör det.
Vi har alltså en champagne gjord på endast Chardonnaydruvor. Den har lagrats på sin jästfällning i åtta år innan den degorgerades i april 2013.

Doften är frisk och domineras av gula plommon och citrus. Lite försiktiga toner av bröd och mandlar snirklar sig förbi vår nos. Visst anar vi lite blommor i bakgrunden

Smaken är torr, frisk och med en ordentlig syra. Det vilar en renhet över smaken. Precis som i doften kommer citrusen och de gula kärnfrukterna fram tämligen omgående och tar kommandot över smaklökarna. Efterhand ger sig smaken av mariekex, mandlar och mineraler tillkänna. Det är gott! Förbaskat gott!
En lång eftersmak får oss än mer övertygade. Ja, den där lilla honungstouchen på slutet är bara så läcker. Syran är visserligen distinkt och tydlig, men den är inte alltför krävande.
Den här kommer att hålla i många år och dessutom bli bättre!

Betyg 4++


Det finns endast några enstaka flaskor kvar fördelade på tre Systembolagsbutiker. Priset är 561 kr, så det gör ett styggt hål i plånboken, men för speciella tillfällen så får man en riktigt bra champagne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar