måndag 11 maj 2015

2010 Di Fatto, Monferrato. En Piemonteblandning!

En kväll för någon vecka sedan blev det lite snabbt påkommet att nu ska vi ha köttfärssås och spagetti. Detta kräver lite italienskt i glasen. Det fick bli en flaska som släpptes i februari och som vi aldrig tidigare smakat.
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.

Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år.
Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.
Doften är dov och mörk till sin framtoning. Här finns mörka bär, jord och lite örter.

I munnen känns vinet ungt och med en viss stramhet. Den omedelbara känslan är att det blir väldigt bra till vår pastarätt.
Här finns en fin bärkompott med  mörka körsbär och svarta vinbär i centrum. En trevlig syra för tankarna till tranbär/lingon. Lite lagom lätta, inte helt avrundade, tanniner ger vinet en viss strävhet.
Eftersmaken är medellång med rökta charkuterier, lakrits, örter och aningens mineraler

En lättdrucken och trevlig bekantskap. Inget stort vin, men ett riktigt hyfsat matvin för en rimlig slant.
På Systembolaget kostade den 139 kr. Nu är den slutsåld, så det tycks vara fler än Vintankar, som gillade detta.

Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar