torsdag 7 maj 2015

2012 Frappato, Occhipinti

Vi blev helt överväldigade för två år sedan då vi drack vår första flaska av det här vinet. Det var då årgång 2010 och vi skrev om det här. Vi har sedan dess även hunnit med ett par flaskor av årgång 2011, som vi bl a skrivit om här.
Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer.
Det här vinet består till 100% av druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.

Det har ryktats att årgång 2012 skulle vara lite knuten och inte bjuda upp på sedvanligt sätt och att den skulle behöva mer tid på sig. Vi har därför låtit våra flaskor ligga i snart ett år efter inköpet, men nu är det dags. Vi låter vinet få någon timma i glasen innan vi ger oss på det.

Färgen har den läckra röda nyansen som fullmogna lingon har. Det finns en skön värme i just den färgnyansen.

I doften hittar vi röda bär såsom hallon, tranbär, lite lingon och ljusröda körsbär. Runt bären svävar en aura av rosor. Det finns också ett lite lätt kryddigt inslag.

I munnen är det precis de intrycken vi har i vår bakskalle från tidigare årgångar d v s den slanka, friska, lite småstrama framtoningen. Samma röda bär som i doften. Visst finns här en ordentlig syra och gott om tanniner, men det balanseras så fint med frukten. Örterna, vulkaniska mineraler och en eftersmak med lite oväntad lakrits och någon citrussyra tar oss återigen med storm. Det här är gott! Fantastiskt gott!
Vinet är i toppform. Visst kan syran lugna ner sig och tanninerna rundas av, men försvinner inte lite av charmen då?
Det är bara att konstatera att årgång 2012 är lika bra som tidigare årgångar. Den är också inne i ett klart bra drickfönster nu.

Betyg 5-

Occhipintis viner köper jag i Köpenhamn hos den gemytliga mat- och vinaffären Cibi e Vini. Minns jag rätt betalade jag dryga 200 DKK för Frappato 2012. Den är slutsåld sedan länge, men nu är årgång 2013 på ingång.


1 kommentar:

  1. Il Frappato 2011 (o möjligen 2012) finns hos Emilie vin (www.emilievin.dk) för 190 dkk

    SvaraRadera