lördag 18 april 2015

2009 ´A Vita Rosso. Ett vin från Calabrien.

Det var dags för ett återbesök av det här vinet. Det har blivit dags för vår sista flaska. Vi kan fortfarande minnas våra först intryck, då vi drog korken ur det här vinet för allra första gången. Jag skrev om det här. Just dessa roliga överraskningar av ekologiskt odlade viner från Italien har ofta varit saker jag plockat upp hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Fabio har en förmåga att hitta dessa guldkorn.
Den här producenten håller till i Kalabrien i närheten av Ciro. De förfogar över ca åtta ha vinmarker och producerar mellan 15 000 och 20 000 flaskor per år. Ekologisk odling är det som gäller

Just det här vinet är gjort på druvorna Gaglioppo(70%) och Magliocco (30%) och kommer från deras vingård Fego, nära havet. Fem dagars maceration och sedan en uppfostran i 30 månader på ståltank.
Vinets färg går i en mörk tegelnyans och är transparent.

Det finns en härlig körsbärsdoft som piffats upp med lite kryddor och örter.

I munnen känns vinet lika slankt som vi minns från den allra första gången. Vi upplever det inte lika stramt nu som vi gjorde för dryga året sedan.
Syrliga körsbär, örter, en rejäl dos mineraler, friska syra och vitala tanniner. Precis som förra gången tycker vi att det inte är helt olikt viner från Etnas sluttningar.

Ett underbart matvin. 119 DKK betalade vi för vinet. Dags för påfyllning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar