lördag 11 april 2015

Les Petits Oignons. Vår favoritkrog i Bryssel.

Vi åkte hem från Bryssel på Annandagen, så Påskdagskvällen var vår sista. Det blev ett besök på en restaurang  i Bryssel, som vi tagit till våra hjärtan.

Vi startade upp kvällen med champagne, som också fick göra oss sällskap till förrätten.

Här har det använts 55% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier och 15% Chardonnay.

Det doftar av nybakat bröd, äpplen, lite citrus, snäckskal och våta stenar.

I munnen får vi en torr och frisk champagne med en bra syra som får oss att tänka på röda äpplen och citrus. Här finns också bröd, steniga mineraler och lite tropisk frukt.
Härlig mousse och en bra längd.
Riktigt god. Mängden i flaskan krymper snabbt!
Betyg 4

På "Bolaget" är priset 339 kr. Vi betalade 57 euro på restaurangen. Den prisrelationen gillar vi.
Du som vill veta lite mer om producenten hittar en trevlig presentation på bloggen Champagne och mat.




"Duck foie gras in a homemade terrine dish with mild spices, fig compote, toasted brioche".
Så stod det på menyn. Vi åt det förra gången vi var här och blev den här gången precis lika hänförda som då.
Så jäkla gott!!!





Jag åt lamm (bilden), dottern en annan lammvariant, sonen en entrecote och hustrun en Vol-au-Vent på kyckling.
Vi var alla mycket nöjda med våra rätter.
Inget tillkrånglat. Bra råvaror och vällagat och framförallt riktigt GOTT!



Vår sommelier rekommenderade det här vinet för 41 euro.
Vi får ett vin från Pic Saint-Loup i Languedoc, några mil norr om Montpellier. Mas Foulaquier är en vingård på ca 11 ha med biodynamisk certifiering.
Vinet är gjort på en 50/50-blandning av Syrah och Grenache, som kommer från vinstockar som är dryga 20 år. Vinet har fått en uppfostran i 20 månader på cementankar.

Vinet har en hyfsat stor doft av en bärkompott på mörka och röda bär. Lätta toner av rått kött finns där i början, men avtar ju längre vinet är i glasen och ersätts av smånätta violer och steniga mineraler.

I munnen är det övervägande mörka bär, som tillsammans med en trevlig syra och behagfulla tanniner får oss att vinka till oss sommelieren och ge honom våra komplimanger för det utmärkta vinvalet. När vi sedan i eftersmaken stöter på finmalda kryddor, mineraler, örter och aningens lakrits, så blir vi så där saliga som bara ett vin kan få oss att bli.

Betyg 4

Jag avslutade kvällen med en dessert på citrusfrukter och maräng, vilken inte fastnade i kameran.
Jag drack till detta ett glas sött vin på druvan Muscat.
Det var länge sedan jag drack ett muscatvin.
En aromatisk doft av torkade aprikoser, apelsinskal, lite honung och med en liten ton av pepparmynta. Väldigt frisk.

I munnen är det så klart en tydlig sötma, som samtidigt har en stor friskhet. Mycket av doften går igen i smaken, men jag överraskas av ett lätt kryddigt avslut.

Absolut ett spännande vin, men jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag egentligen tycker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar