söndag 12 april 2015

2012 Cairanne Les Travers, Domaine Brusset

För ett par veckor sedan damp det ner ett mail från vinimportören Bristly Wine, som väckte vår nyfikenhet. Vi gillar ju viner från södra Rhone och nu fanns det ett nytt vin från byn Cairanne i deras sortiment. Ett par snabba tryckningar på tangentbordet och några dagar senare hämtade vi ut våra tre flaskor på "vårt" Systembolag.
1947 startade familjen Brusset upp sin vintillverkning. Idag förfogar man över vingårdar i tre olika områden. I Gigondas, vid bergskammen "Les Dentelles de Montmirail", har dom ett par vingårdslägen och här kommer de viner dom mest är kända för. Vingården Les Boudalles ligger i  Carpentras i Ventoux och så runt byn Cairanne, där de flesta av deras vingårdar ligger och där dom också har sitt vineri. Det var också här det hela startade.
Druvmixen ser du på etiketten härintill. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 30 år.
Varje druva vinifieras var för sig. 80% av vinet lagras i ca 10 månader på cementtankar och resterande 20% på 3-4 år gamla ekfat. På hemsidan liksom i importörens uppgifter är relationen 70/30.
Ingen ny ek alltså och i övrigt en varsam fathantering vill jag påstå.

Vi möts av en försiktig doft, där de mörka bären i form av svarta vinbär och mörka körsbär dominerar. Lite örter, aningens svart peppar och violer kan vi precis ana oss till.
I munnen är det lite kraftigare aromer vi stöter på. De mörka bären och blåa plommonen tar stor plats tämligen omgående. En härlig solvarm frukt. Strax därpå är det örter och kryddor som ger sig tillkänna. Här finns en syra som ger friskhet. Tanninerna finns där och är inte fullt avrundade, men inte på något vis besvärande. Eftersmaken är medellång med inslag av violer, lakrits och ännu mer frukt och örter.
Vi sammanfattar det här som ett riktigt hyggligt vin till ett hyggligt pris. Det här är väl inget vi sparar utan vi kommer att dricka våra flaskor i sommar till lite okomplicerade grillrätter.

Betyg 3+

Vinet finns i beställningssortimentet med nr 76579 och till det humana priset av 139 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar