onsdag 15 april 2015

2007 San Fereolo. En Dolcetto.

Återigen dags för lite Dolcetto. En druva som ger goda viner till vardagspastan eller pizzan.
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso. Idag ligger årsproduktionen på ca 50 000 flaskor fördelade på två vita och fyra röda viner.
Den här kvällen hade vi ett vin till 100% gjort på druvan Dolcetto.
Hon använder sig av en naturlig jäst för att få igång alkoholjäsningen. Vinet lagras i två år på stora ekfat av varierande ålder beroende på vad vinet "kräver". Under de första sex månaderna ligger vinet på sin jästfällning och "batonnage" utförs regelbundet under denna perioden. Efter buteljering får vinet vila i ca ett år innan det släpps ut på marknaden.

Det doftar av körsbär och blå plommon. Efter en stund i glasen kommer det fram ganska hyggliga doser av torkade örter, lite blommor och en tydlig ton av espresso.

I munnen är det en känsla av renhet parad med eleganta körsbär, som direkt möter oss. Här finns också tämligen omgående en hel del kryddor/örter. Efter en stund i glasen framträder en härlig kompott av blå plommon, nypon, lingon och tranbär. En ordentlig syra ger vinet friskhet och hjälper samtidigt till att lyfta fram smakerna. Distinkta tanniner bjudet på ett behagfullt motstånd. I den medellånga eftersmaken möts vi av körsbärskärnor, lite viol, mineraler, varsamt hanterade inslag av fat med en lätt touch av espresso och kakao.

Ja det här är gott. Riktigt gott. Perfekt till lite enkla maträtter, men funkar alldeles utmärkt på egen hand en liten stund senare på kvällen.

Betyg 4

Dessvärre verkar vinet vara slutsålt hos "Bolaget". Jag har några flaskor kvar och dessa kommer att gå under året eller möjligen nästa år. Min uppfattning är att detta ska inte lagras utan drickas nu.
Jag kommer att hålla utkik efter den här producentens viner, för visst blev jag lite impad av den här Dolcetton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar