måndag 15 augusti 2022

Arianna Occhipinti SP 68 Bianco möter Rosso

I slutet på juni kom vi äntligen iväg till Köpenhamn efter att pandemin satt stopp för det i nästan tre år.
Jag har skrivit om vårt Köpenhamnsäventyr i två blogginlägg, som du kan läsa här och här
Det blir alltid ett besök hos Cibi e Vini och så blev det även i år, som vanligt får ett gäng flaskor följa med hem.

Arianna Occhipinti på Sicilien är en producent jag upptäckte för lite mer än 10 år sedan vid ett besök hos Fabio och Mie på  Cibi e Vini. Frappaton är jag speciellt förtjust i, men SP68, både Rosso och Bianco, får göra resan från Köpenhamn till Ölmanäs, Åsa. Vi har den senaste tiden tagit tempen på Bianco version 2019 och Rosso 2017.

Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. 17 ha är planterat med vinrankor och 15 ha med olivträd, mandelträd, buskar, örter och cypresser.
Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 Rosso (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt det vita vinet SP68 Bianco.

Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Certifierad som ECOCERT. Endast naturlig jäst används, ingen klarning eller filtrering och endast små mängder svavel tillsätts.


2019 SP68 Bianco.
Vinet är gjort på druvorna Albanello (40%) och Moscat d´alessandria eller Zibibbo som det lokala namnet är (60%). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Naturlig jäst. 15 dagars skalkontakt. Vinet har legat sex månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Ofiltrerat och icke klarnat som alla andra av Occhipintis viner.
Färgen går i en ljus bärnstensfärgad ton.
I doften hittar vi ett stort floralt inslag av främst jasmin och kamomill. Örter, citrus, lite knallpulver, grusväg, fläder samt några tropiska frukter kan vi också notera i den lite aromrika doften.
I munnen är det ett smakrikt vin utan att för den skull bli alltför tungt eller kraftigt. Gula äpplen och päron bildar tillsammans med gula stenfrukter (persika, aprikoser) och det tydliga inslaget av örter en stabil bas. Härifrån dyker det upp mer fin stämda toner av kryddor, blommor, lavasten, grus och tropiska frukter. I avslutet en läcker liten ton av honung. Rakt igenom finns det en vital friskhet.
Betyg 4
Just nu är det slutsålt på SB

2017 SP 68 Rosso. 
SP68 är gjort på druvmixen 70% Frappato och 30% Nero d´Avola, som främst kommer från vinfälten i Bombolieri, där vinstockarna har en blandad ålder. Vinfälten ligger på 280 m ö h. Druvklasarna avstjälkas och får spontanjäsa samt ligga med skalen i cirka 15 dagar. Naturlig jäst är en självklarhet. Vinet får jäsa på cementtankar, där det får ligga kvar och mogna i 6 månader. Buteljering görs utan vare sig klarning eller filtrering. En ytterst liten tillsats av S02 görs.
Jag har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 20122014, 2015 och 2016 och 2017. Klicka på respektive årtal så får du mina tankar.
Nu är det dags för vår sista flaska från året 2017.

Doften börjar lite försiktigt med nedfallna höstlöv och toner av läder, men rätt så snart är det den mörka frukten som dominerar visserligen förstärkt med lite röda bär. Ett tydligt inslag av grusväg, krossade flintastenar samt några örter gör sig påminda efter ett tag.

Det har gått ett år sedan vi senast drack det och visst har det utvecklats och fått lite mognadstoner, men med bibehållen friskhet. Ett rätt så slankt vin med en behaglig stramhet, som nu är inne i ett mycket tillgängligt och matvänligt skede. 
Smakintrycken börjar med den friska frukten i form av blåa plommon som är aningens omogna, blåbär och några björnbär. Det finns också toner av lite rödare bär som skogshallon, tranbär, grantäpplen. En god portion örter ger sig tillkänna efter en stund. I den medellånga eftersmaken kan vi också notera aningens viol och mineraler (främst flinta sten med någon liten knallpulverton).
Betyg 4
Även Rosso är slutsåld på SB

Mina flaskor är inköpta i Köpenhamn för 180 DKK. Hos Systembolaget har dom de senaste åren dykt upp och då har priset legat runt 200 kr. Dom brukar gå åt tämligen snabbt, så det gäller att vara alert.
Den danska kronan gör att priset på SB måste anses bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar