måndag 22 augusti 2022

Tre grekiska viner: Naoussa Alta, Assyrtiko och Retsina

Det fantastiska sommarvädret fortsätter dag efter dag. Det har kommit någon riktig regnskur, men någon timma senare skiner solen och tempen går upp till 27-28 grader. Havet håller 20+, så en riktigt varm för att inte säga het augustisommar har vi. Det här vädret för våra tankar till våra resor till Grekland, som vi gjorde när barnen var små. Våra måltider får en lätt inspiration av Grekland. Vi korkar också upp något av de grekiska viner vi har. Ett rött, ett vitt och så klart ett retsina har vi druckit de senaste veckorna.

Vi skrev för en månad sedan ett blogginlägg om tre andra grekiska viner, som Du kan läsa här.

2018 Naoussa alta från Thymiopoulos. 
Familjen Thymiopoulos har ägt vingårdar i Naoussa sedan flera generationer tillbaks, men det är först på senare år som dom börjat producera vin under eget namn. Det startade när Apostolos Thymiopoulos återvände till sina hemtrakter efter avlagd examen vid Athens Universitet på Oenology-programmet i början på 2000-talet. Verksamheten drivs enligt organisk-biologiska metoder med inslag och tankar från den biodynamiska-läran. Därför används ingen konstgödsling, ingen besprutning med syntetiska preparat mm. Hans tankar är att varje årgång ska få ge sin egna prägel åt vinet, därför så lite "intervenering" som möjligt i vinframställandet. En minimal tillsats av SO2 är i många fall ändå nödvändig.
Idag förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.

Det här är ett vin helt och hållet gjort på druvan Xinomavro. Just den druvan är lite av Thymiopoulos paradgren att göra vin på. 10 olika cuvéer gör dom. Druvorna till Naoussa alta kommer från några olika vinfält runt byn Fytia planterade med vinstockar som är runt 25 år gamla. Vinfälten ligger på 450-650 m ö h. Druvorna skördas under den första halvan av oktober. En liten andel utgör hela klasar medan den större andelen avstjälkas och pressas varsamt och får macerera i cirka 18 dagar. Jäsningen varar i 1-3 månader och äger rum på ståltankar. Endast naturlig jäst används. Vinet få vila upp sig runt 8 månader på äldre begagnade ekfat. Ingen filtrering.

Färgen går i en lite ljusare rubinröd nyans.

I doften hittar vi en hel drös med röda bär, plommon, örter, potatisskal, nyplockade tomater och aningens kanel.

I munnen har det en bra friskhet, lite slankare kropp och en viss stramhet. Här finns körsbär, tranbär, plommon och jordgubbar. Lite örter och kryddor, där tonen av kanel utmärker sig. Aningens svart te och solmogen tomat känner vi också. 

Syran känns lite krispig och ger vinet en bra friskhet. Tanninerna biter försiktigt i munhålan utan att bråka alltför mycket.

På det hela ett trevligt och gott vin.

Betyg 4-









2018 Assyrtiko, Halkia Wines.

Halkia Wines drivs av Anna Halkia och ligger i regionen Nemea på Peloponessos. Anna växte upp i Australien dit hennes föräldrar emigrerat,  men som vuxen flyttade Anna tillbaka till Grekland med sin man. Till en början sålde hon sina druvor till olika producenter men i början av 2000-talet började hon göra vin själv. Med begränsade tillgångar till utrustning och teknologi tvingades Anna mer eller mindre till vinmakning utan tillsatser eller större åtgärder i källaren. Vinfälten omfattar 3,7 ha. Dom odlar främst Agiorgitiko, men även lite Assyrtiko och Roditis. Vinrankorna är planterade mellan 1996 och 2014. Ända från starten har dom varit inriktade på ekologiska/organiska odlingsmetoder och är också certifierade som detta.

Färgen går i en mycket blekgul nyans. Nästan så att vi behövde titta en extra gång för att upptäcka att det inte var färglöst. 
I doften hittar vi gulgröna äpplen, lite citrus, några gula stenfrukter, örter och krossad sten. 
I munnen är det gröna äpplen och citrus som dominerar. En härligt stor syra skänker vinet en förträfflig friskhet. Precis vad som önskas dessa heta sommardagar. Vi noterar även en del örter, steniga mineraler och i den medellånga eftersmaken ett grapefrukt-bett i avslutet.
Betyg 3++


Retsina Amphore natur.
Vi gillar ju Retsina och vädret i augusti har varit som gjort för att njuta av retsina. Vi har på senare fått en favorit

Producenten Tetramythos vingårdar ligger på de höga bergen på den nordligaste delen av Pelopennesos. Närmare bestämt vid Kalávryta. Bröderna Aristides och Stathis Spanos, uppväxta i dom här trakterna, och den berömde oenologen Panayiotis Papagiannopoulos gör här vin under namnet Tetramythos. Vingården omfattar idag runt 14 ha. Förutom vin omfattar verksamheten även mandlar och oliver. Vinfälten ligger på 450 till 1000 m ö h. Klimatet här påminner mer om de österrikiska alperna än om medelhavsklimat. 

Här odlas det lokala druvor Malagousia, Roditis, Agiorgitiko, Mavrodaphne och Mavro Kalavritino., men även internationella druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon blanc odlas. Organiska odlingsmetoder tillämpas och dom är certifierade. Spontanjästa, ofiltrerade och ett minimum av svavel. Ja ibland t o m utan tillsatt svavel.
Dom gör två olika Retsina. Deras "vanliga" Retsina skrev jag om för något år sedan. Mina tankar kan du läsa här.


Den här Retsinan är gjord på druvan Roditis. Vinet har fått jäsa på traditionellt sätt dvs på amforor av lera och med tillsats av kåda från Alleppotallen (från den egna vingården). Druvorna kommer från vinstockar som är runt 25 år gamla och vuxit på ett vinfält beläget 850 m ö h. Jordmånen är kalksten och rankorna växer som s k bush-vines.

Färgen går i en blekgul nyans..


I doften hittar vi några stora nypor örter, citrus, sommarblommor, skolkrita och pinjeskog samt så klart en elegant ton av kåda.

I munnen är tonen av kåda betydligt tydligare, men med en elegans som inte är så vanlig. Citrus, gröna äpplen och örter finns det gott om. Mineraler i form av krita och sten samt en viss sälta förhöjer intrycken. I eftersmaken finns en viss liten blommighet och persika. En frisk och härlig syra.
Det här är vår absoluta favorit av retsinavin. Det är en sådan fin balans mellan den tydliga kådatonen, örterna och frukten.

Vi dricker det till vår greksallad och våra friterade calamares, men också på egen hand den sena och heta eftermiddagen. Luften står stilla på innergården. Det är hett. Vi hittar lite skugga. Dricker vår retsina. Sluter våra ögon och vips dyker ljuvliga minnen från Grekland upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar