måndag 29 augusti 2022

San Fereolo Dolcetto och Barbera.

Jag har med åren blivit alltmer förtjust i viner på druvan Dolcetto. En av de producenter jag kommit att uppskatta är San Fereolo.
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet på vingården givet. 
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen. 

Dolcetto är huvuddruvan och den gör dom tre olika viner på. Austri är deras Barbera men vissa år tillsätter dom en liten andel Nebbiolo. En Langhe Nebbiolo finns också i portföljen samt ett vitt vin på druvorna på Riesling och Gewurtztraminer.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso.

Deras flaggskepp är San Fereolo. Ett vin gjort uteslutande på druvan Dolcetto och som fått samma namn som vingården. Jag har skrivit om San Fereolo i årgångarna 2007 och 2008. Klicka på resp årtal så får du mina tankar. Jag drack för snart tre år sedan Dolcetton "1593" i årgång 2006. En Dolcetto som fått tillbringa bortåt fyra år på ekfat. Visst är den bra, men tycker inte att eklagringen egentligen tillför något. Jag föredrar hennes San Fereolo,

Vinet är gjort uteslutande på druvan Dolcetto, som kommer från vinstockar som är mellan 45 och 75 år gamla. Vinfälten är belägna på 400-500 m ö h. 
Naturligtvis skördas allt för hand. Druvklasarna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen sker med naturlig jäst och äger rum på ekfat. Vinet får ligga till sig på 7-40 hektoliter stora ekfat i drygt 6 månader innan det buteljeras.

Det råder ingen tvekan. Det här är en av de allra bästa Dolcettos, som vi druckit. Är du en stor "fan" av Dolcetto, då har du säkert druckit den. Har du ingen större erfarenhet av Dolcetto, så blir mitt råd "Bara Köp". Slut på SB för tillfället, men dyker säkert upp snart. Den brukar ta slut ganska så snabbt, så det gäller att vara snabb på tangenterna. Årgång 2013 kostade 229 kr.

Doften är frisk och börjar lite försiktigt med toner av läder och tobak, men efter en kort stund i glasen är det mörka, lite syrliga körsbär och blåa plommon som dominerar doftintrycken. Här finns också i små portioner örter, rosor och inte minst nylagd grusgång.

Visst är doften trevlig, men det är i gommen vår kärlek till den här Dolcetton uppstår. Frisk, rätt så slank och med en viss stramhet. Mörka körsbär, plommon, björnbär, skogshallon och aningens granatäpplen utgör en härlig fruktkompott. Lite örter, steniga mineraler, nypon, aningens,aningens pomerans och svart te. Trevlig syra som skänker en bra friskhet. Tanninerna finns där, men nafsar endast lite försiktigt i munhålan. Medellång eftersmak.
Betyg 4
Ja ni hör hur det låter. Vi formligen älskar det här vinet.


2012 Austri.
Austri i version 2012 är gjort på Barbera (90%) och Nebbiolo (10%), som vuxit på vinfält belägna cirka 400 m ö h. Jäsningen äger rum på ekfat och endast naturlig jäst används så klart. Skalen får ligga kvar med musten i närmare en vecka. Vinet får sedan mogna i 16 månader på ekfat av lite olika storlekar innan det buteljeras.
Jag har tidigare skrivit om årgång 2008 och om årgång 2011.

En diskret ton av läder är det första vi noterar i doften, men vi hinner knappt notera tanken innan frukten  tar över. En samling röda bär som backas upp av rosor, nypon och dammig grusväg en sommardag.

I munnen är det bären som dominerar. Det börjar med lite ljusare bär såsom körsbär, hallon, röda vinbär och tranbär, men det finns också, fast i mindre omfattning, lite mörkare toner i form av frostnupna slånbär och blåbär. Snälla och trivsamma  tanniner bildar tillsammans med den behagliga syran ett vin som dricks väldigt bra nu. I eftersmaken hittar vi lite örter, aningens svartpeppar, torkad frukt och kakao.

Betyg 4
Priset på SB är 229 kr, dessvärre verkar även detta slutsålt. Det borde snart vara dags för en ny årgång och då gäller det att vara rask på tangenterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar