tisdag 2 augusti 2022

En trippel Brunelli: Corte Cariano, Ripasso och Amarone Classiso

Ni som följer bloggen vet att Brunelli är en producent som jag verkligen håller högt. Detta gäller inte bara deras Amarone Riserva (Inferi och Titari) utan gäller allt som dom producerar. Hög klass håller även deras boende med namnet Wine Relais
Brunellis vingård ligger i utkanten av samhället San Pietro in Cariano. Jag har både besökt och bott på vingården. Jag kan verkligen rekommendera att bo där några dagar. Jag skrev ett reportage om detta på Club Amarones hemsida 2019.

De senaste veckorna har vi njutit av deras Corte Cariano, Ripasso och Amarone Classico. Just nu håller dom på att byta designen på flasketiketterna. Jag tror de första 6 är klara. Corte Cariano är en av dom.

2019 Corte Cariano.

Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Det har blivit några flaskor av det här vinet i sommar. Det gör sig alldeles utmärkt till lite enklare och lättare sommarmat eller pizza. Ja, just på sommaren är det också riktigt njutbart på egen hand i den ljumna sommarkvällen.
Det här är ett vin som jag gärna dricker ungt, även om det säkert klarar 4-5 år i källaren. 

.
Ett mycket friskt och fräscht vin med en härlig körsbärsfrukt i såväl doft som smak. Mörka skogsbär och blåa plommon fyller på fruktsmakerna. De finstämda örterna och den trevliga tonen av svartpeppar förhöjer smakupplevelsen. I all sin enkelhet ett förbaskat gott vin.

En iakttagelse jag gjort är att våra barn med sina respektive ofta tyckt att Corte Cariano är särskilt gott.
Betyg 4.
På SB kostar vinet 170 kr.2018 Pariondo Valpolicella Ripasso

Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%). Druvorna har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år belägna på vinfält på en höjd av 180-2840 m ö h i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Efter att druvorna skördats (sep/okt) pressas de och får jäsa en första gång på ståltankar, där de också få vila fram till februari. Musten hälls då över skalrester från amaronetillverkningen för en andra jäsningen. Vinet får sedan mogna i 12 månader på 350-liters ekfat.

Detta är en Ripasso som jag ofta har hyllat. Mycket just för att den inte har några ambitioner att vara amaronelik. Den är lite slankare än många andra Ripasso, betydligt mindre inslag av torkad frukt och med lite mer tanniner. De senare är mjuka och väluppfostrade och gör sitt jobb.

I doften känns  mörka bär, örter och kryddor i små väl avvägda portioner samt aningens kakao och unset vanilj.

I munnen är det hyfsat lätt för att vara en Ripasso. Det är mer likt en Superiore än en Amarone, men ändå med ett bra tryck i den mörka frukten. Vi kan känna mörka körsbär, björnbär, blåa plommon och några svarta vinbär. En trevlig samling örter och kryddor dyker upp i mellanpartiet. En trevlig syra ger tillsammans med lite smånafsande tanniner vinet en god karaktär. 
Det här är en Ripasso helt i vår smak. Matvänlig! 
Betyg 4. 
På SB är priset 189 kr.


2019 Amarone Classico

Den här amaronen görs på en druvmix av Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna kommer från några olika vinfält belägna på bergen eller kullarna runt San Pietro in Cariano och Pedemonte. Höjden över havet är drygt 250 meter. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 35 år. Druvorna har efter att dom skördats fått torka i cirka tre månader. I januari pressas druvorna och jäsningen sker vid en låg temperatur och varar runt 40 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i två år på barriquer och tonneaux (lite större tunnor) gjorda av ek.

Det här är en ung amarone, som redan nu är riktigt god. Vanligtvis brukar jag vilja ha min Amarone årgången + 5 år, men Brunellis Amarone Classico är faktiskt riktigt trevlig och god redan efter tre år. Den lever i hög utsträckning på sin friskhet och lite svalare frukt. Precis som för så många Valpolicellaviner lever den på sin mörka frukt, som i den här versionen har en förträfflig liten syrlighet. Ett smakhöjande inslag av örter och kryddor samt en underbar eftersmak bestående av mera mörk frukt, örter, kryddor, mörk choklad, aningens lakrits, aningens violer och körsbärskärnor.

Visst kommer den att utvecklas fint de närmaste 4-5 åren, men ändå inget jag långlagrar.
Betyg 4+
På SB är priset 463 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar