onsdag 10 oktober 2018

2008 Austri

Höstens vinresa ska gå till Alba och Barbaresco i Piemonte. Det är hög tid att läsa in sig lite mer på området och dess viner. En naturlig del är så klart att dricka viner på de klassiska druvorna Dolcetto, Barbera och Nebbiolo, men det finns ju också en del mindre kända druvor bl a Grignolino, Ruché , Brachetto och Freisa. Alla dess är röda eller blå druvor. Bland de vita eller gröna druvorna hittar vi Moscato, Cortese, Arneis och Erbaluce. Jag har säkert missat några druvor. Det finns så klart en del av de internationella druvorna som Pinot Noir, Chardonnay m fl som också odlas här.

Vi startar resan med en Barbera från producenten San Fereolo. Vi befinner oss i kommunen Dogliani i den södra delen av Piemonte. Inte riktigt dit vi ska, men inte så långt ifrån.
San Fereolo är biodynamiskt certifierade sedan ett decennium. Naturlig jäsning så klart. Skalen får ligga kvar med musten i närmare en vecka. Vinet får sedan mogna i 16 månader på ekfat av lite olika storlekar innan det buteljeras.
Jag drack den för ett år sedan. Gillade vad jag drack och skrev så här på bloggen

En mogen Barbera är inte så vanligt att jag dricker. När jag nu smakar på den här undrar jag varför? Den är ju riktigt, riktigt god. Slank och frisk (trots sin ålder och mognad).

I doften hittar jag röda bär, lite rosor och nypon, någon ört och krydda även en ton av läder och små, små doser av tobak kan jag förnimma.
I munnen är det ljusa, syrliga körsbär, några röda vinbär och tranbär jag noterar först av allt, men strax därpå känns också en mörkare frukt. Finstämda örter, lite kakao, lagerblad, torkad frukt och aningens svartpeppar. Syran finns där, trevlig och välbalanserad. Det är likadant med tanninerna, som gör sina avtryck utan att bli särskilt närgångna. Jag upplever vinet något mjukare idag än förra året.
Ja ni hör själva hur det låter. Enastående gott och detta för endast 169 kr.
Betyg 4
Årgång 2010 kom på SB i augusti. Åtgången var stor och vinet blev snabbt slutsålt. Det gäller att vara snabb på tangenterna eller ta sig till de butiker där vinet säljs.

Vi avnjöt den här flaskan till köttkorv, rotmos och spetskålsallad. Allt utom korven kommer från vår egna trädgård. Det visade sig vara en bra vin och matkombo!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar