onsdag 24 oktober 2018

Champagnequiz, Global Champagne Day och ännu mera champagne.

Förra veckan gick i Champagnes tecken. Det började redan på tisdagskvällen med ett Quiz på "Champagnebaren Små bubblor". Du som regelbundet följer bloggen vet att jag är medlem på vinforumet finewines. Det kostar inget att vara medlem. Någon av medlemmarna i Göteborg hade noterat att det var Champagnequiz på gång tisdagen 16 oktober och undrade om fler var intresserade. Det var en lagvtävling så en behövde vara två eller tre i laget. Jag anmälde mig och strålade samman med två för mig helt obekanta personer. Vilken trevlig kväll vi fick tillsammans.
Du som vill veta vilka aktiviteter som är på gång ska kolla deras Face-Book-sida.
Den är alltid uppdaterad med det senaste. Deras hemsida är inte alls lika uppdaterad.
Quizet skulle börja kl 19, men jag anlände redan strax före 18. Beställde en svamprisotto och ett glas champagne.
Reserve Mature. Dosage zero.
Fantastisk god svamprisotto och vinet som föreslogs var en riktigt bra matchning.
Producenten Paul Dangin är ett familjeföretag. 11 familjemedlemmar är involverade i verksamheten. Deras vingårdar ligger i byn  Celles-sur-Ource. Vi är nästan så långt söderut i Champagne vi kan komma i Aube.

Vinet är en Blanc de Noir dvs det är uteslutande gjort på den blå druvan Pinot Noir. Gamla vinstockar. Vinet har fått jäsa på ekfat. Lång mognad på flaska. På näsan hittar vi mogna vinteräpplen, lite fallfrukt, rostat bröd och gula stenfrukter samt lite skolkrita (för dom som minns detta fenomen). I munnen återkommer de mogna vinteräpplena tillsammans med persika och nektariner, aningens jordgubbar,  någon liten citrus ton, brynt smör, rostat bröd, rostade mandlar och mineraler.
Betyg 4

Mina två lagmedlemmar kom. Det kostade 175 per medlem att delta i Quizet och då ingick ett glas champagne samt en lite bricka med salami och ost. Vi var fyra tävlande lag. Vi försvarade finewines färger så bra att vi stod som slutliga segrare. Priset var ett presentkort på 200 kr per lagmedlem.

Francis Boulard tillsammans med dottern Delphine
driver egendomen, där stora delar är certifierade som
organisk odling. 6:e generationen vinmakare. Vingården
ligger i byn Cormicy någon mil norr om Reims.
Kvällen avslutades med att vi drack en flaska gjord på enbart Pinot Meunier. En ung sådan från 2014 och degorgerad i dec 2017. Dosage 3g/l. Den har fått jäsa på på en blandning av ekfat.
På näsan hittar vi citrus, gula äpplen, lite torkade aprikoser och någon liten blommighet från sommarängen.

I munnen känns det ung, men ändå väldigt tillgänglig. Frisk syra men inte alltför påträngande. Här finns en fin äppelsamling, lite citrus, gula stenfrukter, någon tropisk frukt, mariekex och lite avslutande mineraler.
Gott!
Betyg 4-
2012 Blanc de Blancs från Palmer & Co.
Vårt val i fredags (19 okt) på Global Champagne Day
Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947. På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. 
Jag har oftast druckit deras Brut Millésime. Klickar du på resp årtal så kan du läsa mina tankar om just den champagnen: 199620002002, 2005 och 2008.

Den här kvällen hade jag ur källaren plockat upp deras BdB från året 2012. Vi har alltså en champagne gjord på enbart druvan Chardonnay. Jäsning på ståltankar. 5 år på flaska innan degorgering.

Frisk doft av gul/gröna äpplen, lite citrus, gula päron, lite rostat bröd, några gula stenfrukter, gammal skolkrita och aningens honung.
Doften är påtagligt frisk och vittnar om att detta är en ungdom med goda framtidsutsikter.
I munnen är den mycket frisk med en stor och bra syra. Visst är den ung idag och visst kommer den att utvecklas fint med åren, men ändå bjuder den upp till en skön upplevelse redan idag, De gula och gröna äpplena från doften återkommer i smaken, men också förstärkta med syrliga röda äpplen. Vi kan notera lite lime, citronskal, någon persika, mariekex, nougatblandning, unset honung och en tydlig mineralton av såväl stenig som kritig karaktär. Här finns det både kraft och elegans.
Betyg 4+


Charles Heidsiek Brut Reserve
Den Brysselboende besökte oss den här helgen. Sonen anslöt på lördagen. Så klart fick fadern gå ner i källaren och plocka upp den sista flaskan av den här godingen.
Den görs på 40% s k reservvin och 60% från i vårt fall året 2007. Druvorna kommer från ca 60 olika vingårdslägen. Druvmixen är lika delar Pinot Noir och Pinot Meunier samt 20% Chardonnay. Reservvin är vin från äldre årgångar. Den genomsnittliga åldern är 10 år. 
Genom att använda en hög andel reservvin skapas en champagne med djup och komplexitet.

Vi drack den här för ett år sedan. Det har inte hänt så mycket på det året. Lika fantastiskt gott ikväll som då.

I doften hittar vi gula, lite mogna äpplen, gula stenfrukter, brioche, grusgång och en ton av krossade flintastenar.
I munnen har den en stor friskhet parad med hög komplexitet och enastående balans. Det finns en harmoni i smakintrycken som vi verkligen gillar.
Frukten är generös och bjuder på gula och röda äpplen, finfina citrustoner, gula plommon, lite grapefrukt, rostat bröd, nougat och nötter samt en komplex mineralitet av sten, grus och krita. Lång och härlig eftersmak, där tonerna av nektariner, aprikoser och persika blandas med röda citrusfrukter.
Suveränt gott!
Betyg 5-Paul Bara Grand Rosé Brut (halvflaska).
Söndagskvällen är hustrun och jag åter ensamma. Barnen har återvänt till sina respektive. Den gode vännen Viking passerad förbi på förmiddagen och levererade ett gäng burkräftor. Fyra av dom fick utgöra kvällsmaten tillsammans med ett glas roséchampagne.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin.
Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin.
Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter


Det blev endast några korta noter.
I doften röda bär, liten pepparton (känns igen från Pinot Noir) samt någon rödaktig citrusfrukt.

I munnen känns det kanske något mer utslätat än vad jag minns från i somras. Smultron, jordgubbar och körsbär. Syrliga röda äpplen, mineraler och aningens bröd noteras.
En trevlig avslutning på helgen.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar