torsdag 25 oktober 2018

2009 Inferi, Brunelli

Ett av vinprojekten under 2018 har varit att titta lite närmare på Amarone och årgången. 2009. Vi har provat 19 olika amarone från det här året och kan bara konstatera att detta är en av de bättre årgångarna på den här sidan millenniet. Alla mina tankar om dessa 19 viner finns samlade i artikel på Club Amarones hemsida.
För en tid sedan gjorde vi ett återbesök hos Campo Inferi Riserva.

Du som följer bloggen vet att Vintankar inte bara har sina tankar utan även hjärtat hos den här sympatiske producenten. Vi hade under 2017 ett samarbete med Alberto, där vi varje månad berättade om vad som hänt på vingården och så presenterade vi också ett av deras viner. Allt finns att läsa om du klickar på den här länken.

Campo Inferi är gjord på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Corvinone (5%). Druvorna kommer från en vingård med samma namn som vinet. 
Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 36 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden. Det görs mellan 4000-5000 flaskor av Inferi.
Jag drack den här amaronen i våras och på det halvåret som gått har det inte hänt så mycket med vinet. Fortfarande lika enastående gott nu som då.
Det hela kan sammanfattas som att vinet är helt på topp nu, så mycket mer utveckling kommer nog inte att ske och att Inferi nog kommer att hålla sig så här bra i ett par år till.
Jag skrev så här vid min senaste bedömning och den står sig nu också:
Ett riktigt sniffarvin med de underbaraste mörka körsbär man kan tänka sig. Här finns en hel del torkad frukt, visst finns tonen av russin där men det är fikon, dadlar, katrinplommon som dominerar. Vi kan i mindre doser känna örter och någon krydda liksom kakao, unset vanilj, och sötlakrits. Nu när Inferi börjar närma sig sin topp har smakerna djupnat. Den mörka frukten (mogna, söta körsbär, björnbär, katrinplommon), lite kryddor, aningens torkad frukt och kakao bokstavligen omfamnar oss. Genom den finstämda syran har Inferi behållit sin friskhet. Tanninerna har mjuknat något, men är fortfarande spänstiga och bjuder ett litet motstånd. Eftersmaken är magisk med mera söta körsbär, torkad frukt, mörk choklad, körsbärskärnor, lite järnmineraler och någon liten ton av espressokaffe.
Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar