onsdag 17 oktober 2018

2016 F. Lumpp Givry 1er Cru Crausot

Månadens vin i oktober på forumet finewines.se är 2016 F. Lumpp Givry 1er Cru Crausot
Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Francois Lumpp ärvde tillsammans med sin bror familjens egendom i Givry under slutet av 70 talet. 1991 startade Francois tillsammans med sin fru Isabelle sin egen Domaine. De började om helt och planterade nya vingårdar i några av Givrys bästa 1:er Cru lägen, med bästa möjliga plantmaterial och med hög densitet. Att plantera och odla alla vingårdar från första början är något som blir mer och mer ovanligt i Bourgogne, men det gör att Francois känner sina vingårdar och rankor utan och innan. Precis som i Côte d´Or så ligger de bästa vingårdslägena i Givry i mitten av sluttningarna, det är också här man hittar hjärtat av Francois Lumpps vingårdar. Idag omfattar verksamheten 9,5 ha.
Källa: Importören (Johan Lidby Vinhandel) hemsida
Crausot är en Premier Cru-belägen vingårdslott strax utanför kommungränsen till Givry i kommunen Jambles. Francois har 0,93 hektar planterade med Pinot Noir och 0,63 hektar Chardonnay i denna Premimer Cru. Vingården ligger ca 276 meter över havet i lätt sluttande sydlig orientering. Stockarna är drygt 25 år gamla. Vinet jäser på rostfria ståltankar och lagras sedan i ca 12 månader på 228 liters ekfat. Ca 70% av faten är nya, något som den koncentrerade frukten inte har något problem att integrera.
I doften hittar vi en hel del röda bär och kryddor samt någon liten ton av vanilj, lite gruskross och aningens svart te.
Visst finns det rätt typiska PN-drag, men kanske mer åt Oregon och Spätburgunder än Bourgogne.

I munnen är det ett ungt vin med bra friskhet. De röda bären från doften återkommer som hallon, jordgubbar, tranbär och syrliga körsbär. En fin kryddighet noteras, precis som i doften. I eftersmaken lite rosor, nypon, steniga mineraler samt toner från fatlagringen.

Ett trevligt vin. Tämligen lättdrucket. Men jag går inte riktigt igång på det. Blir det bättre med lagring? Svårt att säga. Jag köpte två flaskor, så den ena får väl ligga ett par år så får se. Ytterligare flaskor avstår jag ifrån. Priset 379 kr gör väl sitt till.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar