söndag 7 oktober 2018

2015 Syrah, Stefano Amerighi

Söndagmorgon. Dimmorna har börjat lätta. Det verkar bli en fin dag idag. En riktig Brittsommardag. Sol, varmt för årstiden och alldeles vindstilla. Jag glömde fota gårdagens vin, så jag gör det nu istället.
Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona. Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna.
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men enligt importören (Bristly Wine) så är färg, doft och smak väldigt olika för varje liten plott.
Målsättningen är att göra rena, komplexa och balanserade viner, som kan lagras i många år. Han vill göra detta utan att använda kemiska bekämpningsmedel och tillsatsen är minimal av svavel. Vingården är såväl Eko-certifierad som Demeter-certifierad.
Alla druvor fottrampas, vilket givit skolungdomar arbetstillfällen
Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen av det här vinet ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 2010 och 2012. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.

Doften är försiktig och ännu inte så utvecklad, men ändå tydlig. Hyfsat komplex. Här finns en del läder, piptobak, mörk frukt, lite kryddor, rökta charkuterier och någon liten blyg viol.

Smaken är kraftigare än doften. Ett ungt vin med bra utvecklingspotential. Inte så tungt utan drar mer åt det slanka hållet. Åtminstone för att vara ett vin på druvan Syrah.
Det börjar med frukt i forma av björnbär, slånbär, lite blåbär, någon liten ton av hallon samt blåa plommon. En finstämd kryddsamling där svartpeppar sticker ut i avslutet. Här finns också ett litet inslag av fattoner från ekfaten. Inget som vi stör oss på utan ser det mer som ett pikant inslag. Eftersmaken är hyfsat lång med mer mörk frukt, lagerblad, svartpeppar och lite kakao.
Syran är genomgående på en exemparisk nivå. Tanniner är allestädes närvarande utan att blir direkt påträngande eller besvärande. Vinet gjorde sig särdeles bra till vår köttfärslimpa fylld med diverse örter, mangold och lite ost.
Betyg 4
Vinet kostar 249 kr. Det finns för närvarande i sju butiker i Malmö- och Stockholmsområdet.


1 kommentar: