fredag 12 oktober 2018

Vin från Georgien: Gavazi

I fredags var vi hemma hos goda vänner som nyligen besökt Georgien. Dom hade köpt med sig en flaska rödvin, som vi fick förmånen att få smaka. Det är faktiskt den första flaskan vin från Georgien som Vintankar smakar.
Det är inte helt lätt att hitta så mycket information om det här vinet eller producenten. Det står att det är ett semi-sweet wine, vilket jag inte tycker stämmer. Visst finns det en viss sötma, men mer av typen fruktsötma.
Vinet är gjort på druvan Saperavi. En mörkblå druva med tjockt skal och med ett rödfärgat fruktkött, vilket gör att vinerna blir nästan svarta i färgen. Precis så är det med vårt vin, som har en mörkblå färg med lite mörkvioletta stråk. Ja nästan svart och väldigt tät och kompakt.
Ursprungligen kommer Saperavi från Zemo Kartli i sydvästra Georgien, men är numera spridd över stora delar av Georgien. Det här vinet kommer från Kindzmarauli, Kakheti regionen och byn Gavazi, som ligger rakt öster ut från Tbilisi inte så lång från gränsen till Ukraina.

Doften är präglad av mörk frukt, rökta charkuterier, läder, tobak, örter och kryddor, men den mörka frukten är i framsätet.
I munnen återkommer den mörka frukten. Vi känner blåa plommon, mosade övermogna, söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, hallon och blåbär. Bakom den primära frukten kan vi ana oss till kokta rödbetor och lite rödare bär. Inslaget av örter och kryddor förstärker de positiva intrycken. I eftersmaken finns både lakrits, några droppar espresso, lite vaniljkola och mörk choklad. Tanninerna är mjuka och fogliga. Syran finns där i måttliga, men ändå tillräckliga mängder.

Ett trevligt vin som väcker intresset för Georgiska viner och också påminner oss om att det finns så mycket vin och druvor m m som väntar på att bli upptäckta.
Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar