måndag 15 oktober 2018

Champgne Marguet Special Collection 1995.

I slutet på augusti fick jag mail från Franska VinListan. Det gavs en möjlighet att köpa mogen champagne för ett rimligt pris. Det var årgångarna 1995,1996 och 1999 från Champagne Marguet som var till salu för 1935 kr knappt 650 kr per flaska. Dom kanske tre bästa årgångarna det decenniet. Jag hoppade på erbjudandet och i fredags, när det rådde Brittsommar här i Nordhalland, fann jag det lämpligt att dra korken ur den första flaskan.

Champagne Marguet grundades så sent som 2005. Det var en sammanslagning av det ursprungliga Champagne Marguet grundat 1875 och Bonnerave Frères från 1905.
Idag är det Benoit Marguet som står vid rodret. Vinmakare i femte generationen. Dom förfogar över 10 ha i Grand Cru-lägen: Ambonnay (7,3), Bouzy(0,7) samt Mailly. Runt 20% av skörden säljs till Krug. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år. Ett ekologiskt tänk har funnits länge, men sedan 2013 är hela verksamheten biodynamisk driven. Sedan 2010 plöjer hästarna Titan och Urban Marguets marker. Verksamheten bygger på dom tre pelarna:
- samspelet med naturen
- samarbetet med kollegor, vinmakare och odlare med samma grundsyn
- samsynen med Rudolf Steiner, "grundare" till den biodynamiska skolan.

1990-talets första år var en besvikelse för de flesta champagneodlarna, men så kom 1995 som gav en stor skörd och med bra druvkvalitet.
Den här champagnen är gjord på 35% Pinot Noir från Ambonnay, 25% Pinot Noir från Bouzy och 40 % Chardonnay från Ambonnay. Degorgering ägde rum i juni 2014 och då gjordes en dosage på endast 2g per liter. En Extra Brut med andra ord. Idag jäser deras champagner på ekfat, men det här är tiden före Benoits ansvar, så den lära vara jäst och lagrad på stålfat.
Till en början strömmar bubblorna upp från botten av glaset mot ytan, men strömmen avtar efterhand. Lite större bubblor än vad jag vanligtvis noterat. Sakta men säkert minskar kolsyrekänslan för att vinet så småningom upplevs som bra nära ett stilla vin.
En mogen champagne med en hel del fallfrukt i doften. Gott om kryddor, lite tropisk frukt och mineraler som påminner om den gamla skolkritan och krossad sten kan jag också förnimma. Här finns tydliga signaler om en champagne med hög ålder.
I munnen kommer bekräftelsen på att vi har en champagne med ett antal år på nacken och som är fullmoget, nästan gränsande till övermoget. De bokna äpplen är det första som noteras, men visst lite gul/gröna äpplen finns här också. Tydliga  toner av örter och kryddor. Aningens, aningens citrus som i avslutet drar mot grapefrukt. En anstrykning av mandel och honung kan vi också notera i avslutet. Det finns till en början lite gula stenfrukter (persika, nektarin, plommon), men de klingar av efterhand. Syran är alert rakt igenom.

En annorlunda och spännande upplevelse. Den påminner inte så mycket om andra champagner jag druckit, men jag kan inte låta bli att fascineras av dessa övermogna toner.

Betyg 4
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar