måndag 1 oktober 2018

2013 Dolcetto d´Alba, Elio Sandri

Jag har skrivit det förut och jag gör det igen. Dolcetto är en riktigt trevlig druva, som ger viner så användbara till en mängd maträtter inte minst svensk husmanskost. Just den här varianten från Cascina Disa och Elio Sandri har jag ett särskilt gott öga till. Det har blivit några flaskor de senaste åren som bl a resulterat i det här blogginlägget.

Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).

Druvorna till Dolcetto planterades 1977. Vinifieringen har ägt rum på ståltankar.

En försiktig doft av bär, såväl röda som lite mörkare, jord, aningens läder, några örter och en vis blommighet. Inte så kraftig utan mer försiktig, men ändå så att det börjar strömma till saliv i gommen.

I munnen är det slankt med viss stramhet. Precis som vi vill ha det. Först fin frukt av plommon (blåa), körsbär, hallon , några lingon. Det fylls på med steniga mineraler, lite örter och någon krydda. Medellångt avslut, men med en väldigt läcker bitterhet i form av körsbärskärnor och någon droppe espresso. Den läckra syran och de närvarande tanninerna är riktiga charmtroll.
Gott!!
Betyg 4
Köpt på "Bolaget" för 139 kr pavan. Nu är det årgång 2016 som gäller och priset är 146 kr. Säljes endast i kolli om 6 fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar