lördag 29 september 2018

2013 Rosso di Montalcino, Quercecchio

Småruggigt ute. Vi trotsade väder och vind och tog en promenad  nere på "Kroken". Väl hemma satte vi igång med kvällens mat. Vi hade kommit över ett halvt vildsvin. Vi plockar fram några bitar till en gryta. Någonstans i bakhuvudet hade jag noterat att Sangiovese är en druva som ofta gör sig bra till vildsvin.I vinkällaren hittade jag en Rosso di Montalcino som borde passa bra.
Azienda Agricola Quercecchio har sina vingårdar strax sydväst om byn Montalcino. Vi är på klassisk mark. Ägorna tillhörde på medeltiden klostret Monte Oliveto Maggiore. Nu är det familjen Salvioni som är ägare sedan fem generationer bakåt i tiden. Egendomen omfattar 230 ha med skogsområden, öppna fält, olivlundar och vingårdar.
Vingårdarna omfattar 15 ha och ligger på en höjd av 320 meter över havet på sluttningarna som ligger mot Maremma hållet.

Vi drack för 30 månader sedan deras Brunello från 2010. Vi gillade verkligen den och skrev så klart ett blogginlägg.
Nu är det alltså dags för deras lite enklare vin med beteckningen Rosso di Montalcino. Druvan är den samma som till Brunello dvs en speciell klon av Sangiovese. Vad som skiljer Rosson från Brunellon är att Rosson får ligga till sig i ett år på franska ekfat istället för tre år som för Brunello.

Färgen går i en läcker ljus rubinröd ton. Transparent.

Det finns en frisk doft av ljusa, röda bär som slår emot oss omedelbart. Efter en stund i glasen dyker här upp toner av läder, tobak och en del grus- och stendamm. Vi kan också förnimma lite örter och någon liten nyponros.
I munnen känns det friskt och tämligen slankt. Här finns en frisk fläkt av röda vinbär, hallon, körsbär och någon  liten jordgubbe. Ett trevligt örtinslag kan vi också notera liksom steniga mineraler. Syran finns där och så även de smånafsande tanninerna. I den medellånga eftersmaken är det främst körsbär av lite olika slag vi tar till oss. OK lite röda vinbär noteras också. Vi får även små toner av sötlakrits, svart te och någon liten kryddighet.
Helt klockrent samspel med vår vildsvinsgryta.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar