söndag 23 september 2018

2015 Costa Bassa Sandro Fay.

Stormen Knud har dragit förbi. Ute på vår halvö verkar det mesta och de flesta klarat sig bra. Vi fick för något år sedan såväl tele- som elledningar nergrävda, vilket resulterat i att vi inte blir strömlösa vid varje storm längre.

Nebbiolo är en druva som vi tycker väldigt bra om. Detta oberoende om den kommer som Barolo, Barbaresco eller som Langhe Nebbiolo. Priserna på bra Barolo och Barbaresco har också börjat stiga kraftigt sedan några år. Vi har därför börjat leta efter andra områden, där en kan hitta bra viner på druvan Nebbiolo
I slutet på sommaren fick jag mail från Bristly Wine om att dom tagit in en ny producent med viner från Valtellina-dalen. Så klart blev det en beställning.
Valtellina med sina branta terrasserade vingårdar.
Bilden är lånad från importören Bristly Wine.
Valtellina är en region i norra Lombardiet inte särdeles långt från den Schweiziska gränsen någon mil öster om Como-sjön. Här hittar vi nebbiolo-druvan fast här går den under namnet Chiavennasca. I Valtellina görs det vin nästan uteslutande på den druvan och det med en tusenårig historia.

Sandro Fay grundade 1973 Societa Agricola Fay. Familjen Fay hade sedan flera generationer bedrivit jordbruk runt den lilla byn San Giacomo di Teglio i Valtellina-dalen, men Sandro beslutade sig för i början på 1970-talet att göra en satsning på tillverkning av kvalitetsviner. Idag är det hans båda barn Marco, utbildad oenolog vid Universitetet i Trentino och med erfarenheter från flertalet Barolo-producenter, och Elena som har tagit över ansvaret. Egendomen omfattar idag 15 ha vingårdar i form av mindre terrasserade plotter som är utspridda i subzonen Valgella samt någon liten plott i Sassella. Vingårdarna ligger på mellan 350 och 900 m ö h.

2015 Costa Bassa
Först ut av de tre viner jag beställde blev deras vin med namnet Costa Bassa. Så klart är det endast Nebbiolo (Chiavennasca) druvor som använts. Druvorna kommer från deras lägst belägna vingårdarna (upp till 450 m ö h). Vinet har fått jäsa på ståltankar i ca 14 dagar. 7 dagars maceration. 12 månader på stora ekfat.

Ett vin helt drickmoget idag. Enkelt, rent och rak på sak på något vis.

I doften hittar vi röda bär, någon liten läderton, en del örter, stendamm och en fin bukett sommarrosor.

Frisk i smaken med röda lite syrliga bär läs hallon, jordgubbar, lingon, körsbär. Ett finstämt inslag av små nätta kryddor, lite nypon och rosor. Vinet har en alldeles förträfflig syra. Tanninerna krafsar runt i munhålan på ett behagfullt sätt. Eftersmaken är medellång.

Betyg 4-

Vinet finns i beställningssortimentet hos SB och kostar 229 kr. En bra introduktion till viner från Valtellina-dalen.

Vad jag tyckt om andra viner från detta området kan du läsa genom att klicka på resp länk: Le Tense och SommarovinaStella Retica (Arpepe).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar