tisdag 18 september 2018

Två viner från Priorat 2012 Salanques från Mas Doix och 2014 Marge från Celler L´Encastell

Vi har under sommaren druckit några viner som vi uppskattat, men inte hunnit skriva något om. Två av dessa kommer från Priorat. Just Priorat är ett område i Spanien vars viner vi kommit att ta till våra hjärtan. Vi besökte området för nästan exakt ett år sedan på en resa i regi Club Amarone. Det resulterade i en serie inlägg om de producenter vi besökte: Vall LlachOrto VinsCeller de l´Encastell och Mas Doix.

2012 Salanques
Producenten  Mas Doix hittar vi i den lilla byn Poboleda i den nordöstra delen av Priorat inte så långt från Monsant-bergen och Siurana dalen.
Salanques kommer från en 3 ha stor vingård, med samma namn som vinet och planterad med i huvudsak Grenache och Carignan. På senare år har man även planterat en liten andel Syrah.
Salanques har druvmixen: Grenache (65%), Carignan (25%) och Syrah (10%). De två första druvsorterna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 70 och 90 år. Vinet har fått ligga till sig i 14 månader på franska ekfat.

Det här vinet känns fullmoget. Inte över toppen, men precis där.
I doften finns det massor av mörk frukt, en del kryddor, steniga och lite lätt kritiga mineraler, aningens viol och lättrökta charkuterier.
I munnen är det fortfarande ganska så piggt och levererar en härlig mörk frukt främst plommon, blåbär och hallon. Örter och kryddor ger karaktär åt vinet. Syran skänker fortfarande friskhet. Tanninerna finns där och bjuder ett litet motstånd, men jämfört med för två år sedan, när jag senast drack det, har de rundats av ganska ordentligt. Hyfsat lång eftersmak med mera mörk frukt som nu sällskapar med sötlakrits och aningens mörk choklad.
Betyg 4


2014 Marge
Sommarens grillkvällar blev genom eldningsförbudet färre än vanligt, men i ugnen gick det bra. Marge 2014 är ju annars ett riktigt bra grillvin och visst är det riktigt bra även till ugnsgrillade rätter
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn.
Druvmixen varierar mellan åren. Den domineras alltid av Grenache och för 2014 är blandningen: Grenache (50%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Dessa har vuxit på de branta sluttningarna på vinfälten MAS D´EN FERRAN och ELS ARBRES.
Vinet har fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera

Det här är ett härligt vin perfekt till grillade rätter, men också strålande till diverse grytor.

I doften hittar vi en djup ton av mörk frukt, en hel del örter och kryddor samt aningens skifferaktiga mineraler. Vi kan också ana oss till en liten blommighet.
Smaken domineras initialt av mörka bär främst blåbär, mörka hallon, några björnbär och mörka körsbär. Provencalska örter kommer därnäst för att följas av de skifferaktiga mineralerna. I den hyfsat långa eftersmaken övergår frukten till solmogna björnbär som kompletteras med lite mörk choklad, viol/rosor samt unset vanilj.
Här finns en bra syra och väluppfostrade tanniner som tillsammans signalerar att vinet är en bra medspelare till diverse maträtter. Det vart en slatt kvar som jag drack dagen därpå utan några tillbehör. Överraskande tillgängligt och gott!!
Betyg 4
Nu är det årgång 2015 som finns på "Bolaget" till priset 260 kr. Bra mycket vin för dom pengarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar