torsdag 27 september 2018

2010 Ca Bianca, Begali

Höstovädren avlöser varandra, men låter några vackra septemberdagar utgöra mellanrum. Vi fick ett par dagar riktigt fint höstväder efter stormen Knud. Hög luft, sol och svag vind, då känns hösten riktigt anständig.
I helgen plockade vi fram en flaska amarone från 2010. Vi vet ju att Ca´Bianca behöver ganska många år på sig för att blomma ut. Dags för en avstämning med andra ord.
Producenten Begali besökte vi på våren 2015 tillsammans med Club Amarone. Det resulterade så klart i ett blogginlägg som du kan läsa här. Vi smakade då årgång 2010 för första gången och vi gillade verkligen vad vi drack. Vi köpte med oss några flaskor hem och några månader senare drog vi korken ur en 2010:a och skrev då detta. I augusti 2017 drog vi korken ur nästa 2010:a. Visst hade den utvecklats åt rätt håll, men långt ifrån sin förväntade topp. Det blev så klart ett nytt blogginlägg.

Ca´Bianca görs på 40% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella och 5% Oseleta. Vinet har fått närmare fyra år på ekfat ( en blandning av barriquer och tonneaux). Vi dricker vinet under tre dagar och ger det ordentligt med luft.

Jo men visst har det utvecklats en del, men kanske inte lika mycket som jag förväntade mig. Det känns så väldigt väl att den kommer att ta ytterligare steg. Vi har turligt nog ett par flaskor kvar. Och du som har några 2010:or i källaren behöver inte ha bråttom.

Det doftar amarone lång väg med massor av mörka bär, torkad frukt, någon örtig ton och aningens kakao.
Det är när vi smakar på Ca Bianca som vi förvånas lite över att vinet är åtta år. Det känns fortfarande ungdomligt och vännen Henriks utlåtande att det behöver bli tio år för att nå sin fulla potential blir allt tydligare även för Vintankar.
Här finns en stramhet, även om det mjuknat något, som är större än hos många andra amaroneviner. Bra tryck i den mörka frukten läs körsbär, hallon, björnbär plommon. Lite finstämda örter ger vinet en bra karaktär. Den för amarone typiska torkade frukten finns där fast inte så mycket russin mer katrinplommon, fikon och dadlar. Härligt lång eftersmak med mörk choklad, körsbärskärnor, någon droppe espresso samt mera mörk frukt.
Betyg 4++Inga kommentarer:

Skicka en kommentar