tisdag 25 september 2018

Två vita viner från södra Rhone

Tiden rullar undan med höststormar som varvas med fina, soliga septemberdagar. Vi har den senaste tiden druckit två vita viner från södra Rhone, som vi tycker förtjänar lite uppmärksamhet.

2009 La Montagne från Saint Jean Barroux
Producenten Saint Jean Barroux och dess ägare Philippe Gimel träffade jag för lite mer än fyra år sedan på en vinprovning i Ängelholm. Jag vart mycket imponerad och det hela resulterade i ett blogginlägg.

Vingården ligger på sluttningarna vid Mount Ventoux. Det är här som en av de klassiska etapperna i Tour de France går. Vingården är ekocertifierad. 
Vinet är gjort på lika delar Clairette, Bourbolenc och Grenach Blanc. Det har fått jäsa långsamt på ståltankar och sedan vila upp sig i ett halvår eller så på dessa innan det buteljerats.
Vinerna tål lång lagring och de släpps först när de är drickmogna. 2014 släpptes 900 flaskor av årgång 2009 och några få lyckades leta sig upp till Sverige. Tack Gabriel och Paula på Bristly Wine.
Vintankar hade lyckan att komma över ett par flaskor.
Nu är det dags för vår sista flaska

Färgen har djupnat något sedan vi senast drack det för ett par år sedan. Tonen går nu mer åt halmgult än blekgult som vi beskrev det då.

Doften är hyfsat stor med citrus, gula stenfrukter, örter och krossat makadam.

I munnen har det fortfarande en bra friskhet samtidigt som det börjat smyga sig in en del mognadstoner.
Vinet har en en stor komplexitet med många nyanser och bottnar. Det börjar med en en härlig citrusmix, fortsätter med friska gula äpplen som efterhand får sällskap med en finstämd örtsamling. Lite kryddor tillstöter. I den långa eftersmaken får vi nektariner, persika, aprikoser, steniga mineraler, unset honung och någon liten sälta alldeles i avslutet.
Väldigt gott!!
Betyg 4+





2009 Réserve Sixtine 2009, Cuvée du Vatican
Producenten Chateau Sixtine-Cuvée du Vatican har en anrik historia. Egendomen om fattar 23 ha vinodlingar och är familjeägd genom familjen Diffonty, vars anor kan spåras till mitten på 1600-talet. Företagets namn kommer sig av att dom fick en stor beställning på nattvardsvin av påven på 1920-talet.
Jean-Marc Diffonty tog över företaget i början på 1990-talet. En modernisering med nytt vineri, lägre skördeuttag mm tog fart. 
Deras röda viner är vi väl bekanta med, men detta är faktiskt den första flaskan av deras vita vin som vi dricker. Det är gjort uteslutande på druvan Roussanne. De plockas när de är riktigt fullmogna. Druvorna pressas omgående efter att de plockats. Det får sedan jäsa på ekfat, där det också får vila upp sig i cirka nio månader tillsammans med jästfällningen tills det är dags att buteljeras.

Vinet har en mörkgul färg med aningens bärnstenstoner.

Doften är stor med citrus, örter, brynt smör, mineraler såväl steniga som kalkiga, gula stenfrukter, någon liten rökig ton och lite övermogna päron. Spännande och tilltalande.

Smaken är kraftig, ganska så komplex och  med en bra syra som ger en fin friskhet åt vinet.
Vi kan omgående notera en stor samling örter, en hel del citrus, äppelskal, kryddor och gula stenfrukter. Trots att texturen upplevs lite oljig eller snarare smörig så har det en bra friskhet. Eftersmaken är tämlig lång med aprikoser, kryddor, unset honung, skolkrita och aningens bitter grapefrukt.

Ett vitt vin utanför den vanliga fållan, men gör sig särdeles bra till smakrika skaldjurs- och fiskrätter liksom många kycklingrätter.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar