fredag 7 september 2018

Corte Cariano 2015 vs 2016

I förra veckan landade den senaste årgången (2016) av Corte Cariano hos Vintankar. Det här är ju ett av våra favoritviner från en av våra favoritproducenter i Valpolicella. Vi har kvar ett par flaskor från 2015 så vi bestämmer oss för att prova dessa båda årgångar mot varandra.

Brunelli är en vingård belägen i San Pietro in Cariano några mil väster om Verona. Du som vill veta mer om vingården kan läsa mina reportage om Brunelli från 2017, då jag skrev om vad som hände månad för månad på vingården. Brunelli Wines 2017

Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Jag har tidigare skrivit om  årgångarna 2011 och 2012 av detta vinäven 2013 och 2014

Årgång 2015 är just nu i en alldeles underbar drickfas. Runt och mjukt, men ändå med bra friskhet och med små nätta tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd. Och så denna underbara körsbärssmak uppiffad med lite örter, spår av kakao och björnbär. I eftersmaken kommer det en försiktig bitterhet från körsbärskärnor och några droppar espressokaffe samt lite söta mörka körsbär.
Detta kan vara den bästa Corte Cariano jag druckit.
Betyg 4
160 kr i Systembolagets beställningssortiment är så klart inget annat än ett fynd!!


Hur klarar sig då 2016?
Vi provar vinet under två dagar.
Dag ett.
Det kan direkt noteras i doften är det här är ett yngre vin med ännu inte fullt utvecklade aromer. Vi kan just nu bara ana oss till vad som komma skall.
I munnen är det lite stramare och inte lika runt och mjukt som 2015. Syran är större. Ordentligt med körsbär fast nu i en syrligare form. Tanninerna är också mer tydliga och bjuder ett större motstånd. Lite örter, bitter mörk choklad och björnbär i eftersmaken. En ton av alkohol finns där, men inget som stör.
Utan tvekan en ung och lovande Corte Cariano.
Vi låter halva flaskan stå med korken i under natten.
Dag två.
Jisses vad det hänt saker. Doften är större och tydligare med mörka körsbär i centrum. Ännu inte som 2015 men baske mig inte så långt ifrån.

När vi smakar på det så kan vi känna att vi har med ett ungt vin att göra, men det bjuder upp på ett mer inbjudande sätt än föregående dag. Visst är syran större och tanninerna mer påtagliga än i 2015. Smakerna har utvecklats och känns djupare än dag ett. Körsbär, björnbär, örter, kakao och lite toner från fathanteringen kan vi notera. En liten försiktig ton av alkohol finns alltjämt kvar, men svagare än dagen innan.

Vansinnigt gott redan nu, utan att för den skull nå 2015 års fulländning. 2016 är i nuläget lite friskare, något stramare och körsbären lite syrligare.
Drick dina 2015 det närmaste året och spar dina 2016 i ett par månader, kanske ett halvår, så är jag övertygad att den blir likvärdig med 2015. Vill du dricka den redan nu, så ge den en knapp timme i karaff så är du i mål.
Betyg 4-

Det är för oss en självklarhet att fylla på förrådet med 2016. Riktigt bra redan nu, men kommer att växa det närmaste halvåret. Ett vin av den här klassen för 160 kr är ju inget annat än ett fynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar