måndag 24 september 2018

2016 Assyrtiko, Santorini Sigalas

Vårt intresse för grekiska viner tog fart under förra året, då vi köpte en samling viner från den danska importören  Oinofilia. Vad jag tyckt om dessa viner kan du läsa genom att klicka här.
Visst har vi till och från genom åren köpt någon flaska vitt vin från Grekland bl a Assyrtiko Gaia Wild Ferment. Häromveckan var det dags för ännu ett vitt vin från Santorini.

Producenten Domaine Sigalas har sin verksamhet på Santorini. Företaget grundades 1991 och har sedan förvärvat vingårdar, utvecklats och byggt nytt. Idag ligger deras vineri på nordspetsen några km från turistparadiset Oia. Numera ingår 19 ha vingårdar med en inriktning på lokala druvor såsom Assyrtiko, Aidani, Mandilaria, Athiri och Mavrotragano. Odlingmetoderna går hand i hand med de organisk/biologiska.
Lånad från hemsidan

Den karga, vulkaniska jorden, det blåsiga, soliga och regnfattiga klimatet hat skapat speciella förutsättning för vinodling. Phylloxera (vinlusen) har inte slagit till här, vilket gör att det här finns mycket gamla vinstockar på mer än hundra år gamla. Vin har ju odlats på Santorini i mer än 3000 år, så traditionen är stark.

Kvällens vin Santorini är gjort på druvan Assyrtiko, som vuxit på vinstockar äldre än 50 år. Jäsning på ståltankar och en kortare vila på ståltankar innan det buteljeras.
Assyrtiko är den överlägset vanligaste druvan på Santorini och har därför fått ge namn åt vinet.

I doften hittar vi citrus, aningens pinjeträd, något krusbär, stendamm och lite krossad flintasten.

I munnen är det ett friskt vin med en stor och balanserad syra. Citrus och grön/gula äpplen utgör de dominerande smakintrycken. I alla fall omedelbart, men efterhand dyker det upp aprikoser och andra gula stenfrukter. Inslaget av steniga mineraler är påtagligt. Medellång eftersmak med persika, lime,unset honung och någon liten sälta i avslutet.

Ett gott vin. Användbart till speciellt lite kryddiga fisk- och
skaldjursrätter.
Betyg 4-
På "Bolaget" får en punga ut med 199 kr för en flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar