söndag 16 september 2018

Brut Millésime 2008, Palmer & Co

I fredags hade vi några goda vänner på middag. Vi började kvällen med champagne och grönkålschips. Det blev en Brut Millésime 2008.
Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
På Palmer & Co består odlingarna av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Brut Millésime har blivit lite av Vintankars favorit av Palmer&Co  olika champagner. Genom att klicka på resp årtal kan du läsa vad vi tyckt om resp år: 199620002002 och 2005.

Millésime 2008 har kommit i två olika omgångar till Systembolaget. Kvällens exemplar köpte jag 2015 och betalade 280 kr. Jag fyllde på mitt förråd 2017. Priset hade gått upp till 330 kr och nu var det en guldfärgad etikett istället för svart. Jag skrev så här i mars 2017 om den "svarta etiketten" och så här om guld-etikett-2008.

Till Brut Millésime 2008 har det använts 50% vardera av Chardonnay och Pinot Noir. Den har legat drygt sex år på sin jästfällning innan den degorgerades.

Doften har fortfarande en skön friskhet, men andas inte samma ungdomlighet som för 18 månader sedan. Nu har det smugit sig in några begynnande mognadstoner. De gröna äpplen känns mer som gula med några enstaka toner av bokna äpplen. Härlig citrus. Regnvåt grusgång samt lite nötter kan vi också notera.

Smaken är frisk. Även här känns äpplena mindre gröna och drar mer åt det gula hållet. Syran är fortfarande stor men något litet steg nertonad än förra gången. Härlig citruskompott (lime, mandarin, blodgrape). Mariekex, nötter, steniga mineraler, någon lite skolkrita (för dom som minns detta), nektariner, tropisk frukt och ett läckert avslut med mera blodgrape.
Ja visst tusan är det här riktigt gott. Visst tror vi den kan utvecklas något lite till. Inte för att det behövs när det är så här gott.

Betyg 4+

285 kr som vi betalade på hösten 2015 känns ju som ett fynd. Och som så ofta dyker frågan upp "Varför köpte jag inte fler".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar