torsdag 4 april 2019

SP 68 Bianco från Arianna Occhipinti

Arianna Occhipintis viner har vi varit förtjusta i under ett flertal år. Speciellt hennes Frappato, som vi druckit ett flertal olika årgångar av. Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.
Härom veckan var det dags för hennes vita variant.
Vinet är gjort på druvorna Albanello (40%) och Moscat d´alessandria eller Zibibbo som det lokala namnet är (60%). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Naturlig jäst. 15 dagars skalkontakt. Vinet har legat sex månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.

Färgen går i en bärnstensgul ton.
Doften är ganska så aromatisk och komplext sammansatt med ett stort floralt inslag bl a jasmin och kamomill. Tydliga örter, lite knallpulver, aningens citrus, fläder och exotiska frukter samt unset honung kan vi känna.
I gommen är det ett vin fyllt av smaker med många nyanser. Visst finns här en del kraft men aldrig att det känns tungt. I den komplexa smaken hittar vi gula stenfrukter såsom persika och nektariner, gula äpplen och päron, en del tropiska frukter, en hel del örter, mineraler av typen lavasten, krossad flinta, lite kryddor och de blommiga tonerna från doften kan även noteras i smakerna. Eftersmaken är hyfsat lång med mera gula frukter, honung och etna-mineraler. Rakt igenom finns en vital friskhet som vi uppskattar.
Betyg 4
Jag köper mina Occhipinti-viner i Köpenhamn hos Cibi e Vini. SP68 både Rosso och Bianco verkar slutsålda. Mina flaskor kostade runt 150 DKK.
Occhipintis viner dyker då och då upp på "Bolaget". SP68 Rosso dyker upp på fredag för 189 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar