torsdag 18 april 2019

Stockholmsäventyr i tre delar. Del 3: Grodan och stor provning av viner från Brunelli.

Vi startar lördagen med en utdragen frukost. Promenad i almarnas Humlegården. Soligt men med en liten kall vind. Vi flanerar runt i Stockholm. Klockan 13 har vi bestämt tid för lunch med Alberto Brunelli på restaurang Grodan.
Alberto är i Stockholm för att på lördagskvällen hålla en vinprovning av modell större. Mer om detta längre ner. Han har med sig kompisen Stefano. Vi äter långlunch på Grodan. Två timmar som försvinner i ett huj. Här avhandlas stort och smått. Så mycket är klart att några Inferi eller Titari för 2014 blir det inte. Druvorna höll inte den höga kvalitet som familjen Brunelli kräver för att göra sina riservor. Vidare får vi veta att dom förvärvat ett nytt vinfält. En del av våren har använts för omplanteringar. Vi diskuterar årgångar, vädrets betydelse, den globala uppvärmningen som tidigarelägger skördandet mm. Så klart blir det en massa annat gott "tjöt". Både hustrun och jag njöt verkligen av vår stund tillsammans med Alberto och Stefano.

Lite mat blev det så klart. Vi startade med Kalixlöjrom och ett glas Taittinger Brut Reserve. Vad kan vara en bättre start på en långlunch! Alberto och hustrun valde Biff Rydberg medan Stefano och jag tog hjortytterfilé. Gediget tillagat och riktigt gott. Det blev en flaska Brunello till detta och visst har det blivit sammanblandningar under årens gång mellan vinfirman Brunelli och vinsorten Brunello.

2012 Brunello di Montalcino, Banfi.
Castello Banfi grundades 1978 av italiensk-amerikanska bröderna John och Harry Mariani. Till sin hjälp tog dom oenologen Ezio Rivella. Det började med vingården i Montalcino belägen i den södra delen av distriktet mot Val d´Orcia. Idag omfattar verksamheten närmare 3 000 ha med cirka 1000 ha vingårdar resten är planterade med fruktträd, olivträd, skog och bergsmark. Nu finns Banfi inte bara i Montalcino utan även i Bolgheri, Chianti och Piemonte. Den årliga produktionen ligger på mellan 10 och 15 miljoner flaskor. En verklig kontrast till Brunellis vingård i Valpolicella.
I Montalcino gör dom två olika Rosso di Montalcino, två Brunello samt en riserva. Förutom själva vinproduktionen finns det även en hotellverksamhet med restaurang.

Vi dricker deras "vanliga" Brunello di Montalcino. Den är gjord på den speciella klon av Sangiovese som utmärker en Brunello. Den är lagrad i 24 månader, dels på 5000 liter stora botti av slavonsk ek och dels på barriquer (350 liter) av fransk ek varav en tredjedel nya. Ytterligare ett år på flaska och sedan är den redo för marknaden.

I doften finns läder, lite jord, tobak men framförallt en mörk frukt och en nätt samling örter.
I gommen mörka bär som körsbär, skogsbär, slånbär och något plommon. Några hyfsat stora nävar örter och kryddor känner vi. Syran är stor och stadiga tanniner nafsar runt i munhålan. I eftersmaken mera mörk frukt och kryddor förstärkta med lakrits, lite mörk choklad och unset espresso.
Ett helt OK vin, men utan att vara stort. Visst funkade det bra till vår mat.

Vi fick några timmars vila innan vi gav oss iväg till den stora provningen av viner från Brunelli.


Det blev en provning av åtta viner. Ja faktiskt nio om vi räknar med välkomstvinet. Provningen leddes av Fredrik Montelius från Club Amarone och Alberto Brunelli. Ren magi i våra glas. Du som vill läsa lite mer utförligt om själva provningen och mina tankar om vinerna klickar in på artikeln jag skrivit på Club Amarones hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar