lördag 13 april 2019

Stockholmsäventyr i tre delar. Del 1: Tyge & Sessil en vinbar på Brahegatan

I slutet på mars vandrade hustrun och jag de femtio meter vi har till närmaste busshållplats. Vi tog bussen 08.45 till Åsa Station. 09.05 avgick tåget till Göteborgs central. 30 min senare var vi framme. Det blev tid för kaffe och salladsinköp innan tåget gick mot huvudstan. Strax efter kl 14 steg vi av i Stockholm för våra kulturdagar. Inga bilköer, inga trängselavgifter och inga parkeringskostnader. Enkelt och avkopplande reste vi.

Onsdagskvällen hade vi biljetter till Norén-pjäsen Demens på Dramatens lilla scen. Ingen direkt upplyftande historia. Så klart tung, men samtidigt lockande till skratt i vissa situationer. Har en själv haft anhöriga som drabbats av demens så var det hög igenkänningsfaktor. Fantastiska skådespelarprestationer.

Det fanns så klart ett behov att prata av sig, så ett stenkast bort från Dramaten ligger Tyge&Sessil på Brahegatan. En vinbar jag läst mycket gott om, men aldrig tidigare besökt, så dit ställde vi kosan. Ett alldeles underbart ställe kan vi konstatera. Härefter ett givet besök vid varje Stockholmsäventyr.
Vi gjorde som vanligt och beställde in var sitt glas rött vin. Olika så klart så får vi båda smaka två viner.
2016 Mimmo
Ett vin från den alpnära delen av Piemonte. Vinet är gjort på 70% Nebbiolo, 25% Croatina och 5% Vespolina. Nästan två års  lagring på stora ekfat.
En försiktig doft av röda bär, rosor och violer samt en lite ton av peppar. I gommen är det slankt med en sval nebbiolofrukt förstärkt med järnaktiga mineraler, bra syra och stadiga men fogliga tanniner. Riktigt gott!!

P Guccione
Vi förflyttar oss nästan så långt söderut i Italien en kan komma dvs till norra Sicilien (några mil söder om Palermo). En biodynamisk producent och ett vin som till 100% är gjort på Perricone. Första gången jag dricker ett vin på den druvan. Ursprungligen mest använd till Ruby Marsala. Vinet har fått 6 månader på begagnade ekfat samt 6 månader på stålfat.
Ungt och fräscht med mörka bär framförallt syrliga mörka körsbär, kryddor, vulkaniska mineraler, sommarhet jord och någon ton av rosor. Rejäla tanniner som ger sig tillkänna i gommen, men utan att för den skull bli alltför närgångna. Trots den stora mörka frukten känns vinet ändå hyfsat slankt. Gott!
Ett vin jag gärna dricker igen.
Alltid spännande med nya druvor. På "Bolaget" noterar jag att det finns två viner på druvan Perricone. Det får nog bli en test.

Är en på en vinbar med mycket s k Naturviner, så frågade vi efter något orange på glas. Det fanns det så klart.

2017 Greek Connection Skin Contact
Det är svårt att hitta något om vinet på internet. Det jag kan få fram tolkar jag som att det är ett vin från Samos, Grekland gjort på druvan Muscat och att vinet fått tillbringa en tid med skalen. Det verkar som att vinet är framtaget av två sommelierer Basile Passe och Yoann Tavares och buteljerats av Jason Ligas.
Ett annorlunda vin för en ovan orangedrickare som Vintankar, men det är faktiskt riktigt trevligt och gott. Det liknar inte särskilt mycket viner vi vanligtvis dricker. Här finns massor av kryddor och torkad frukt främst aprikoser i en liten oxidativ stil. Friskt med bra syra. Nästan lite tanninartade vibbar i eftersmaken, där vi också känner lite blodgrape. Gott och nästan lite törstsläckande.
Det här dricker jag gärna igen. Ett par flaskor skulle sitta fint att kunna njuta av under sommaren, men var får en tag på dom???

Tyge&Sessil var ett ställe vi verkligen trivdes på. Ett givet besök vid varje Stockholmsresa i fortsättningen.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar