tisdag 16 april 2019

Stockholmsäventyr i tre delar. Del 2: Hantverket

I slutet på mars tillbringade vi fyra dagar i Stockholm. Dagar som ägnades åt umgänge med vänner, teaterbesök, museibesök, restauranger, vinbarer och vinprovning. Intensiva dagar. Mycket ska hinnas med, men oj så trevliga. Onsdagens äventyr kan du läsa om här. Torsdagen träffade vi de goda vännerna G och M. Tog oss ut till Ulriksdal. Det blev en kort promenad i det snålblåsiga vädret, sedan en mycket god lunch på Värdshuset. Torsdagskvällen tillbringade vi på Cirkus och Jonas Gardell.
På fredagsmorgonen gav vi oss direkt efter frukosten ut i det nu soliga och underbara vårvädret.

Vid Mynttorget var det full aktivitet. Greta i fullt focus. I väntan på att kl skulle bli 11 blev det kaffe vid Stortorget. Nobelmuseet hade en utställning om Martin Luther King. Väldigt sevärd. Promenad till Liljevalchs och Vårsalongen och den omtalade Bullevuttan. Det fanns så klart en hel del annat mycket sevärt.
I Humlegården växer det fortfarande almar kunde vi konstatera.

På kvällen hade vi bokat bord på Hantverket. Vi hade läst en hel del gott om stället, så våra förväntningar var höga. Vi kan konstatera att dessa infriades till fullo. Vi lämnar en stark rekommendation. Vi gjorde som vanligt dvs vi beställde olika rätter och så byter vi mellan oss.
Rätterna är inte så stora så rekommendationen är att en tar åtminstone tre upplyste oss den mycket sympatiske och trevlige servitören. Bild två och tre är omkastade.
Hustrun val 
- Hasselbackspotatis, löjrom, smetana och färsklök 
- Bläckfisk från Nordsjön med zucchini, citron, rostad vitlök och kräm av lagrad
  fetaost
- Vit sparris bakad i paket med silverlök, picklade senapsfrön, mandel och
   bearnaisesås


Bild två och tre är omkastade
Mitt val blev:
- Struva med vispad anklever, parmesan och portvin
Tunt skuren rå biff med jordärtskocka, gruyère och hasselnötter
- Hantverkets lammisterband med rödbetor, picklade senapsfrön och dillstuvad
  spetskål

Fantastisk mat. Vi var rent saliga. Svårt att plocka ut en en enskild favorit när samtliga 6 rätter smakade mera.


Vi startade kvällen med lite champagne, som också fick följa oss in i den första rätten.
Des Dames de France från producenten Pierre Boever&Fils. Den är gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%), som vuxit på vinstockar som är lite mer än 40 år gamla på en vingård i Bouzy. En för oss helt ny champagne. Inte alls så tokig. Frisk och ung med fina citrustoner som kompletteras med aprikoser, persika, gula plommon, aningens rostat bröd, skolkrita och med en fin lite äpplig syra.




2016 SE KWA SA? P&J-P Buronfosse.
Peggy och Jean-Paul drog igång sin verksamhet 1999 och driver i dag sin vingård efter biodynamiska principer. En liten producent som förfogar över 4 ha.
Vi väljer ett rött vin från Jura i Frankrike gjort på sju olika druvor: Poulsard, Pinot Noir, Trousseau, Gamay, Béclans, Enfariné, Tinturiers. Dessa har vuxit på vinstockar som är 70 år gamla på ett litet vinfält (0,7 ha) m a o en så kallad field-blend. Förr en ganska vanlig företeelse, men mera ovanlig idag. Jäsning på ståltank, maceration med skalkontakt, knappt ett år på stora ekfat, ingen filtrering.
Vi får ett ungt, slankt och väldigt charmigt vin. Lättdrucket och med stor karaktär. Både i doft och smak vimlar det av röda bär: smultron, jordgubbar, hallon, syrliga ljusa körsbär, tranbär och gott om mineraler av såväl steniga som kalkhaltiga sorter. Den fruktiga syran och de fogliga tanninerna gjorde sitt arbete till vår mat. Det här var helt enkelt görgott!!
Ett vin som jag gärna dricker igen och kommer att hålla ögonen efter.
Våra högt ställda förväntningar infriades med råge. Maten helt suverän. Spännande vinlista. Trevlig atmosfär och mycket väl ompysslade av personalen. Stark rekommendation!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar