måndag 8 april 2019

2009 Brunello från Fattoi och 2008 Chianti Classico från Don Tammaso

Förra helgen hade vi några grannar på middag. Det är väl inte så att vi springer ner varandra, men vi har enligt min mening ett väldigt sunt förhållande till varandra. Vi hjälps åt när någon behöver hjälp, håller koll när endera av oss är bortresta och någon gång per år äter vi ihop.
Förra helgen bjöd vi på långbakad vildsvinskarré, klyftpotatis och en rödkålssallad. Det fick bli vin från Chianti för att matcha maten.


2009 Brunello di Montalcino, Fattoi
Producent är Az. Agr. Fattoi Ofelio & Figli. Den 70 ha stora egendomen köptes 1964 av Ofelio Fattei, som tidigare hade en väldigt begränsad erfarenhet av vinproduktion. Ofelio är fortfarande verksamh men har lämnat över alltmer till sina båda söner. 9 ha av marken används för vinodling, 5 ha växer det olivträd på och resten är skogsmark och lite åkerfält. Egendomen är belägen i de södra delarna av Montalcino.
Dom gör runt 25 000 flaskor Rosso di Montalcino, 20 000 fl Brunello di Montalcino samt 3000 flaskor av sin Riserva.
.
Vinrankorna har en ålder på 15 år. Jäsningen äger rum på 100 hl stora stålfat med en maceration på knappt tre veckor. Vinet har fått mogna i drygt fyra år innan det släpps ut på marknaden, varav två år på stora ekfat (tonneaux).

I doften hittar vi läder, tobak, rätt mycket körsbär, lite mindre hallon samt en del kryddor. En vag ton av rosor finns i bakgrunden

I munnen är det ett välutvecklat vin med vissa mognadstoner och fullt utvecklade smaker. Så mycket mer utveckling tror jag inte på, men hålla sig på den här nivån är jag säker på att det gör i flera år till.
Det hela börjar med en härlig frukt, där de lite syrliga körsbären spelar huvudrollen förstärkta med hallon och tranbär. Det finns också en något mörkare ton av skogsbär som smyger sig fram, då tempen i glasen stiger. Ett förnämligt inslag av kryddor ger sig tillkänna tämligen omgående, där vi särskilt noterar lite svartpeppar, kanel och pomerans. Inget övertydligt mer på ett servilt sätt. Bra syra ger friskhet åt vinet. Tanninerna finns där och gör sitt jobb, men på ett väluppfostrat sätt.
Sammanfatningsvis ett trevligt och gott vin utan att riktigt nå de höjder som en Brunello kan göra, men för sitt pris är det bra.
Betyg 4
Idag kostar årgång 2013 259 kr på "Bolaget".


2008 Chianti Classico, Don Tommaso
Ett vin från producenten Principe Corsini. Dom förfogar över två egendomar i Toscana, dels Villa Le Corti i hjärtat av Chianti Classico, dels Marsiliana i kustnära Maremma. Villa Le Corti omfattar 256 hektar. 49 hektar är vingårdar och 73 hektar består av olivodlingar.
Don Tommaso kommer från vingårdsläget San Casciano val di Pesa, någon mil söder om Florens.
Vinet är gjort på Sangiovese 80% och Merlot 20%. Det har fått tillbringa 15 månader på barriquer av fransk ek, där 70% varit nya. Ytterligare 8 månader på flaska och vinet är moget för marknaden.


Tobak, läder och mörka bär bildar en trevlig bas i doftspektrat. Fyll sedan på med lite örter och kryddor och några försiktiga toner från fathanteringen och doftbilden blir i det närmaste komplett.
Doften är lite blygsam medan vinet i munnen tar för sig lite mer. Vi får en samling mörka bär (främst körsbär och björnbär) till en början, men efterhand blir inslaget av frukt allt ljusare och då i första hand tranbär, syrliga körsbär och röda vinbär. Precis som i doften noteras örter och kryddor. I den medellånga eftersmaken återkommer bärkompotten i sällskap med lite lakrits, espressokaffe och aningens kakao. Alldeles på sluttampen unset fruktsötma.
Gott ! Lättdrucket!
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar