tisdag 11 april 2017

2015 SP68 Bianco, Occhipinti

Gårdagens inlägg handlade om Arianna Occhipintis Frappato. Idag blir det några rader om hennes vita vin SP68.

Vinet är gjort på druvorna Albanello och Zibibbo (Moscat d´alessandria). Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Vinet har legat sex månader på cement(betong)-tankar  och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.

Färgen har en ljus bärnstensfärgad ton.

Doften är stor och med en mycket aromatisk ton. Här vimlar det av intryck. Det första vi kommer att tänka på är jasmin och kamomill, men visst citrus, fläder, tropiska frukter, lite honung och massvis av mineraler. De senare har stendamm, skolkrita och viss vulkanaktiga inslag.

I munnen känns det lätt, fruktigt och kryddigt. Vi känner en massiv matta av diverse smaker: citrus, gröna äpplen, fläder, tropiska frukter, kryddor, örter och gott om mineraler. I bakgrunden finns hela tiden denna blommiga ton, som vi noterade i doften. Syran är ordentlig, vilket ger vinet en bra friskhet. Eftersmaken är något längre än medel och där återkommer den tropiska frukten tillsammans med aningens honung och lätt krutiga mineraler

Visst tusan är det gott. Alla dessa smaker har Arianna Ochipinti lyckats balansera och få ihop till en harmoni av förförande toner.

Betyg 4

Min flaska är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 135 DKK. Nu är den slutsåld, men jag tror att de nya årgångarna kommer om några månader. På Systembolaget finns endast den röda varianten av SP68.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar