torsdag 20 april 2017

2010 Dolcetto, Roagna

En druva som jag tycker är underskattad är Dolcetto.  Jag tycker den ofta gör sig väldigt bra till lite rustikare rätter och inte minst den svenska husmanskosten.

Det finns många bra viner gjorda på Dolcetto, men en av våra favoriter är Roagnas version.
Vi drack den för snart tre år sedan och då tyckte vi så här. Andra viner på Dolcetto som vi skrivit om och gillat är Elio SandriSan Fereolo och PeccheninoPodere Luigi Einaudi och Fratelli Revello.

Roagnas Dolcetto kommer från gamla vinstockar, som har en snittålder på 35 år. Vingårdarna ligger i Pajé i Barbaresco. Druvmusten har fått jäsa på gamla ekfat och macerera i 20-30 dagar.

Trots sina sju år finns här en friskhet som imponerar. I doften hittar vi syrliga körsbär, röda vinbär, några droppar mosade hallon, regnvåt jord och aningens läder. Efter en stund i glasen dyker det upp lite mörkare bär typ svarta vinbär skogsbär, något vi inte noterade för tre år sedan.

I munnen är det ett slankt, friskt och matvänligt vin. Här finns en viss stramhet, men tanninerna har mjuknat något på de tre år som gått sedan vi senast drack det. Till en början är det röda, syrliga bär som dominerar, men precis som i doften tillkommer lite mörka bär efter en stund i glasen. Syran är distinkt och tar plats, men lugnar ner sig ganska omgående. Eftersmaken något längre än medel och i den återkommer de röda och lite mörkare bären fast nu i sällskap med några nypor örter, aningens lakrits och en hyfsad mängd krossade körsbärskärnor.
Det här vinet är nog bra nära sin topp. Vi gillar vinet skarpt även i den här lite mognare fasen.

Betyg 4

Inga viner från Roagna är för tillfället tillgängliga hos Systembolaget. En sökning på Systembolaget visar att dryga 30 renodlade viner på Dolcetto finns tillgängliga, dock endast två i det ordinarie sortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar