tisdag 25 april 2017

Påskalammet och Chateauneuf-du-Pape (Mas de Boislauzon Tradition)

Veckan efter påsk har varit fylld av deklarationer och bokslut. Bloggandet har fått vila några dagar. Vi bloggar oss nu så sakta ikapp. På påskdagen hade vi några goda vänner på besök. Hustrun hade gjort en lammstek på maronanskt vis inspirerad av det här receptet. Det hela blev mycket lyckat.

Ur källaren plockade jag upp en av mina favoriter från Chateauneuf-du-Pape. Parker klämde ju till med hela 100p på storasyskonet (Cuvée de Quet) från året 2007. Vi dricker ikväll det något enklare Tradition från 2009.
Familjen Chaussys egendom ligger i den norra delen av Châteauneuf-du-Pape. Dom blev under 2012 certifierade som agriculture biologique.
Druvblandningen är 70% Grenache, 15% Mourvedre och  15% Syrah. Hälften av druvorna har legat på cement tank och den andra hälften på vanliga fat (foudres).


Vi har tidigare druckit och skrivit om följande årgångar: 200720092010 och 2012

Doften är stor och utstrålar solvarm frukt, provencalska örter, svartpeppar, pinjeträd, rått kött och rökt charkuterier.
Mycket angenämt och får oss att längta efter en cykeltur i Provence.

I munnen är det ordentligt tryck i den mörka frukten. Den ungdomliga frukten vi kände, då vi första gången drack det här vinet (snart fem år sedan), har ersatts av en mer mogen frukt, men ändå behållit stora mått av sin friskhet.
Här finns ett överflöd av solmogna björnbär, skogshallon och riktigt mörka körsbär. Ett fint knippe örter i en liten pepprig stil ger tillsammans med inslaget av pinjeträd en förnimmelse av ett solvarmt Provence. Tonerna från råbiff och järnaktiga mineraler dyker upp efter en liten stund. Eftersmaken är lång och komplex. Vi hittar en viss blommighet(violer), en del lakrits och aningens kakao. Tanninerna finns där. Visst nafsar dom en del, men har rundats av mot hur vi upplevde dom förra gången.
Även om vinet är alldeles charmant idag tror vi att det har mer att ge.
Betyg 4+
Vår flaska köptes en gång i tiden på SB för 249 kr. Idag är priset runt en tjuga högre för årgång 2013.j

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar