fredag 21 april 2017

2007 Barolo Seraalunga D´Alba, Fontanafredda

Den senaste veckan har varit fylld av frostnätter och isande vind på dagarna. Braskaminen får bekänna färg även under den andra halvan av april.
Ur källaren tog vi upp en Barolo från 2007.
Fontanafredda är en av de stora producenterna i Piemonte.
Ägorna ligger i Serralunga d'Alba i regionen Piemonte. Totalt äger man 100 hektar vingårdar.
Druvorna till den här Barolon kommer så klart från deras egna ägor i Serralunga. Efter vinifieringen får vinet ligga i cirka ett år på Franska barriquer, därefter tappas det över på Franska Bottis (2 000 liter stora), där det ligger i ytterligare 24 månader innan det tappas på flaska.

I doften hittar vi röda bär, kryddor, nypon, viol och rosor samt någon lite ton av tomatpuré. Trevlig och tydlig inte det minsta framfusig.
Det här är väl ingen Barolo som ska långlagras, men 2007 känns helt på topp just nu. Friskheten är stor, tanninerna smånafsar på ett ytterst trevligt sätt. I gommen är det mogna körsbär, tranbär, några hallon, nypon och lingon som vi först av allt noterar. Strax därpå ett mindre knippe örter samt ett försiktigt inslag av rosor och violer. Eftersmaken något längre än medel och då får vi lite kola, någon sötlakrits bit samt en chokladbit med hög kakaohalt.

Inte alls så tokigt. En bra medspelare till diverse kötträtter.

Betyg 4-

På "Bolaget" är det årgång 2012 som gäller. Priset är 249 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar