fredag 28 april 2017

Acusp en Spansk Pinot Noir.

Aprils vin på forumets finewines projekt "Låt oss dela en pava över nätet" har varit Castell d´Encus Acusp.

Castell d´Encus är ett sidoprojekt som Raul Bobet driver. Han är kanske mer känd för sina viner från Priorat under namnet Ferrer Bobet. Vintankar har bara smakat det något billigare vinet Vinyes Velles bl a årgångarna 20072008 och 2011. Vi har gillat alla tre årgångarna. På tur står det lite mer exklusiva Selecció Especial
2001 förvärvades egendomen och Raul Bobet började omgående plantera bl a Pinot Noir, Merlot,Cabernet, Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Riesling, Semillon, Sauvignon Blanc m fl. Castell d´Encus ligger i området Costers del Segre i Katalonien i kanten till de spanska Pyrenéerna. Vingårdarna ligger på 850 till 1000 m höjd över havet, vilket innebär stora temperaturvariationer mellan natt och dag. I området är nederbörden liten och jorden fattig på organisk material. Allt sammantaget utgör en grogrund för att kunna tillverka vin av hög kvalitet. Det är väl därför som det redan på 1100-talet tillverkades vin här.

cups
Jäskar uthuggna direkt i stenen. Dessa används än idag.
Bilden är kopierad från deras hemsida.

Acusp är gjort på Pinot Noir till 100%. Odlingen sker efter Organiska principer. Vinet har delvis fermenterat i stenkaren. Ingen filtrering. Vinet har tillbringat en tid (oklart hur länge) på franska ekfat, varav 50% nya.

Färgen går i en granatäppelröd ton. Helt transparent.
Doften domineras av röda bär med inslag av våta stenar, små nätta kryddor och någon liten blommighet.
I munnen är det ett slankt vin med en bra syra och med tanniner, som smånafsar. Relativt lättdrucket, men ändå charmigt. I smaken återkommer de röda bären i form av hallon, lingon, tranbär och jordgubbar. Här finns gott om steniga mineraler. Eftersmaken är av medellängd. Här dyker det upp inslag från ekhanteringen. Vinet lämnar en liten bitterhet som tar ner helhetsintrycket något.

Betyg 3++

Inte var dag som Vintankar dricker en spansk PN. Detta är ju lite av tjusningen med "Låt oss dela en pava över nätet". Det blir hela tiden nya upplevelser och väldigt ofta viner som annars inte blivit prövade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar