måndag 10 april 2017

2012 Frappato från Occhipinti

Det har gått några år sedan vi drack vårt första vin (Frappato 2010) från den sicilianska producenten Arianna Occhipinti. Vi blev ögonblickligen förälskade och har sedan dess köpt de nya årgångarna. Vi passar på att fylla på vårt lager med hennes viner och olivolja, då vi besöker Köpenhamn. Det är hos den gemytliga mat och vinbutiken Cibi e Vini som vi hittar Occhipintis produkter.
Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 201020112012 och 2013. Det har gått två år sedan vi drack 2012, så hög tid att göra ett återbesök.
Förutom Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.

Producent är Arianna Occhipinti. Vi befinner oss på Siciliens sydkust nära byn Vittoria.
Här odlas det i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Du som vill veta mer om Ariana Occhipinti hittar detta på deras engelska hemsida.

Vinet är uteslutande gjort på druvan Frappato. Vinet har fått ligga på skalen i uppåt två månader och därefter har musten fått vila under 14 månader på 25 hl-fat av slovensk ek. Vinet är ofiltrerat.

Det finns något i färgen som alltid fascinerar mig. Jag tror det är den värme som finns i den röda nyans som för mig betyder fullmogna lingon.

Ingen stor svulstig doft utan mer försiktig, men ändå väldigt tydlig. Här finns en fin samling röda bär såsom hallon, tranbär, ljusa körsbär och lite lingon. En god portion kryddor, lite stendamm och skolkrita. I bakgrunden finns en diskret ton av sommarrosor.

I munnen är det ett slankt, friskt och ett lite småstramt vin. De röda bären från doften återkommer i smakerna. De mineraliska inslagen är påtagliga med både steniga och vulkaniska toner. Några nypor örter. En ordentlig syra och gott om tanniner, men balansen med frukten, örterna och mineralerna gör att Frappato 2012 är redigt tillgänglig och läcker just nu. Hyfsat lång eftersmak med lite citrus, lakrits, mera mineraler och röda bär.
Drickes väldigt bra nu!!

Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar