torsdag 27 april 2017

2011 Deusyls

Härom veckan drog vi korken ur vår sista flaska Deusyls. Detta är ett vin som vi hyllat ett flertal gånger bl a 20072008 och 2011. Dessvärre finns det inga nya årgångar, för tillfället, av det här läckra vinet på Systembolaget.

Producenten La Pèira en Damaisela håller till i Tersasses du Larzac i Languedoc. Dom har blivit kända för sina röda viner, som även Vintankar har hyllat. Här kan du läsa om Les Obriers och Las Flors. Deras toppvin La Pèira drack jag för första gången för snart en vecka sedan. En sällsam upplevelse och kommer i ett blogginlägg inom de närmaste dagarna

Deusyls är deras andravin bland de vita. Det är gjort på Viognier, Marsanne och Rousanne. Det har under en kortare period legat på barriquer.

Doften är stor och har en tydlig ton av kaprifol, lite lime, örter och tropiska frukter. Alldeles på sluttampen kommer en antydan om honung. Allt känns igen från tidigare gånger vi öppnat en flaska Deusyls.

Smaken är stor och komplex samtidigt som den också är elegant. Alla dessa smaknyanser ligger som lager på lager. Det börjar med lite limetoner, som övergår i en syrlighet från såväl röda som gröna äpplen. Därpå följer en finstämd ballad av sydfranska örter tätt följd av ett knippe exotiska frukter. Det hela landar i en läcker eftersmak av steniga och kalkiga mineraler som förstärkts med tropiska frukter och honung.
Kanske har syran blivit lite tamare mot tidigare gånger vi druckit 2011:an. Ingen fara så här långt, men den som har flaskor kvar ska nog testa av en flaska ganska snart.

Betyg 5-

Vår flaska köptes på SB för några år sedan och priset var då drygt 300 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar