lördag 29 april 2017

Brunelli april. Ripasso

Ett av årets projekt här på bloggen är att berätta lite vad som har hänt den innevarande månaden på "vår" vingård dvs Brunelli samt att presentera ett av deras viner. Nedan hittar du länkarna till de tidigare månaderna:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April har varit en händelserik månad för "vår" vingård liksom för de flesta vinproducenter. Det händer mycket i naturen, väderomslag, vinmässor m m.
Precis i skarven mars april såg det ut så här.
Några veckor senare har naturen bokstavligen exploderat. Den första halvan av april bjöd på riktigt bra väder, men någon vecka senare blev det ett väderomslag som drabbade många utav vingårdarna i södra Tyskland, norra Frankrike och norra Italien. Frost och hagelstormar. De västra delarna av Valpolicella klarade sig bra från från frosten mycket tack vare värmereservoiren Gardasjön. Den beräknas ge ett värmetillskott på +3 grader. Brunellis klarade sig bra från de hagelstormar som drog in. Hagel stora som citroner drabbade en av deras grannar (200 m bort).
Alberto meddelar att i deras vingårdar ser allt mycket bra ut. Vissa sorter verkar bli tidiga och detta är en känslig period i vinrankans liv.
Nu händer det mycket! Den här bilden är tagen i mitten på April. Corvina och några vinrankor Oseleta.
Dessa växer alldeles utanför husknuten hos Brunelli

Under april har det inte bara hänt mycket ute i vingården. Den stora vinmässan Vinitaly har gått av stapeln mellan 9 - 12 april. Mycket förberedelser så klart Att närvara är i det närmaste ett måste för varje seriös italiensk vinproducent. Alberto meddelar också att det knöts många nya kontakter, många besökare i montern och att deras viner mottogs väl.
Här ser vi Brunellis monter.

När den stora vinmässan är över är det bara att ge sig i kast med det dagliga arbetet. Ute på vinfältet har dom bl a Omplantering av Corvina Veronese


Under påsken, berättar Alberto, hade dom väldigt mycket besökare, som kom för att prova viner och så klart även köpa.
Flera av deras viner har etiketterats bl a den nya årgången av Ripasso men även Campo Inferi och Campo del Titari. Årgång 2014 av deras ordinarie Amarone har buteljerats, men den kommer inte att säljas förrän senare i år.
.
Ny etikett på Ripasson

2013 Ripasso Pa´Riondo
Vi har under april ägnat Brunellis Ripasso lite extra mycket uppmärksamhet, Den passade också alldeles utmärkt till flera av de lättare lammrätter som vi åt.

Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%).Dessa har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Efter den andra jäsningen har vinet fått mogna 12 månader på stora ekfat beroende på årgång.

Detta är en Ripasso i en matvänlig stil. Det är också en Ripasso som inte strävar efter att bli amaronelik utan lever på sin egna förmåga och charm.

I doften hittar vi mörka bär, lite örter, kakao och unset vanilj.
Ingen sötsliskig inställsamhet utan mer försiktig och dragning åt det eleganta.
I munnen är den hyfsat lättsam med bra tryck i de mörka bären läs körsbär, björnbär, blåa plommon och aningens svarta vinbär. Lite örter och kryddor kan vi notera. Behagful syra och smånätta tanniner som bjuder på ett fint och försiktigt motstånd i gommen. Eftersmaken är medellång och där får bären sällskap med lite kakao, espresso och aningens vanilj.
Vi gillar den här Ripasson och den stilen den går i. Vi tycker om de Ripasso som inte försöker bli åt amarone-hållet utan nöjer sig med att vara just en Ripasso och leva på sin egna charm: fin frukt, lättsamma tanniner och inte så tunga utan mer eleganta.

Betyg 4-

Vår flaska är privatimporterad. Vi betalade 11 euro på plats. Det tillkommer frakt och svensk alkoholskatt så priset blir då närmare 150 kr. Den finns i beställningssortimentet och då är priset 202 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar