tisdag 2 maj 2017

Champagne och en dubbel Valpolicella: Campo Morar vs Santocciorosso

Vännerna C och J var på middag härom veckan. Soligigt men en isande vind hindrade inte J och mig från att hinna med en kortare promenad på Näsbokrok.
Väl tillbaka hemma sprakade brasan. Vi öppnade en flaska champagne.
Fantastiskt god. Jag hyllade den rejält då jag senast drack den (mars 2017) Brut Millésime 2008. Olika etiketter för samma champagne.? Jo, så är det faktiskt. Jag har fått lära mig att dom gjorde etikettbyte för något år sedan. Degorgeringsdatum skiljer sig åt så klart.

Doften är frisk. Fortfarande lite ungdomlig med gul/gröna äpplen, citrus, rostat bröd och mineraler.

Det här är gott. En ungdomlig touch, där de gröna äpplena och citrusen dominerar i gommen. Efterhand dyker det upp mariekex, något i en nötig stil, mineraler som för tankarna till snäckskal. Eftersmaken något längre än medel och med tropisk frukt och unset honung i avslutet.
En bra syra som lagt sig och gör den här 2008:an väldigt tillgänglig idag.
Årgång 2008 levererar som vanligt.
Betyg 4+
Priset på "Bolaget" är 329 kr. En riktigt bra champagne för den slanten.
Till kvällens begivenheter plockade vi fram två favoriter från Valpolicella. Båda är våra sista flaskor och har under ett par års tid givit oss många trevliga stunder. Så gör dom också den här kvällen. Bättre blir dom inte. Det är alltid kul att dricka den sista flaskan när man anar att nu har vi nått full utveckling.

Vi börjar med 2012 Campo Morar. Ett vin från Viviani . Ni som följer bloggen vet att vi håller den här producenten mycket högt. Vi har besökt Viviani ett flertal gånger tillsammans med Club Amarone.
Vivianis vingård ligger längst norrut i Negrardalen i byn Mazzanao. Dom förfogar där över drygt 10 ha vinmarker och årsproduktionen ligger på ca 80 000 flaskor.
Campo Morar har vi hyllat ett flertal gånger bl a 200420052008 och 2012
Vinet görs på 75% Corvina Veronese, 20 % Rondinella och 5 % Molinara. Hälften av druvorna vinifieras omedelbart, medan den andra hälften får torka i ca en månad innan den vinifieras. Efter några månader blandas de två druvjuicerna.

Doften präglas av den mörka frukten främst körsbär. Det finns ett tydligt inslag av örter. Lite kakao och espressokaffe sveper förbi. Ingen överdådig doft, men ändå tydlig. Redan här anar vi Vivianis elegans.

I munnen känns vinet mjukt med en bra och fin friskhet. Tanninerna är nästan sammetslena, men bjuder ändå ett behagfullt motstånd. En komplex mörk frukt är det första vi tar till oss: körsbär, blåbär, björnbär. Här finns en hel del örter och kryddor. Eftersmaken något längre än medel och där får den mörka frukten sällskap av blåa plommon, mörk choklad och några droppar espresso.
Helt på topp som jag skrev i inledningen.
Betyg 4+
Årgång 2013 finns på "Bolaget" för 360 kr.


2014 Santocciorosso från Monte Santoccio ger en lika sällsam resa. Producenten Monte Santoccio besökte vi under våren 2015. Jag har skrivit om den fantastiska eftermiddagen här.
Det var då vi upptäckte detta fantastiska vin. Vi skrev om årgång 2011 här.
Viss tusan är det väldigt Amaronelikt.
Druvblandningen är Corvina (40%), Corvinone(30%) samt 10 procent vardera av Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Druvorna har fått torka i nästan tre månader. Vinet har fått ligga till sig i nästan två år på barriquer av fransk ek. Det här kan aldrig bli en amarone för:
1. Rondinella ingår inte
2. Andelen druvor som inte betraktas som Valpolicelladruvor överstiger 25 %. Istälet blir det ett IGT-vin (Indicazione Geografica Tipica)


Doften präglas av de båda druvsorterna Corvina och Corvinone: det finns en mycket tydlig ton av mörka körsbär. Amaronesignaler får vi från torkad frukt, blåa plommon och några små nypor örter

I munnen kan vi spåra tydliga smaker som för våra tankar till Amarone, men samtidigt finns här lite mer tanniner och syra som ger vinet en bra ryggrad och gör det matvänligt.
Den solvarma frukten i form av björnbär, mörka körsbär och aningens svarta vinbär är de tydligaste amaroneattributen. Kryddor och örter tar större plats än hos de flesta amarone. Eftersmaken med mörk choklad, kaffe, mera mörk frukt och örter är mycket delikat.

Betyg 4+

Årgång 2015 finns på "Bolaget" till priset 279 kr.
Detta måste närmast betraktas som ett fynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar