torsdag 18 maj 2017

2011 Cotes Rhone Villages Terre d`Argile

För ett par veckor sedan tog vi farväl av en god gammal "vän". Vi drack vår sista flaska av Terre d´Argile från året 2011. När ett vin befinner sig bra nära sin topp gör det ju inte så mycket att det är sista flaskan. Så var just fallet med Terre d´Argile.
Producent är Domaine de la Janasse.Vinet är gjort på ungefär lika delar Grenache, Mourvedre och Syrah. Druvorna kommer från vingårdar som ligger i Courthezon precis norr om gränsen till Chateauneuf-du-Pape. Druvorna pressas och jäses var för sig. Syrah och Mourvedre lagras på barriquer, 30% nya och resten begagnade. Grenache lagras på cementtank. Efter 12 månader blandas vinet ihop och buteljeras.

Doften signalerar en viss mogenhet, där mycket av den röda frukten fått en mörkare ton. Framtoningen av örter har också blivit tydligare liksom inslaget av pinjeträd. Visst kan vi ana lite spår från fathanteringen, men betydligt mindre än då vi första gången drack Terre d´Argile.
  
Även i munnen tycker vi att de mörka bären tagit över alltmer från de röda: skogshallon, blåbär, björnbär och körsbär av ett mörkare slag dominerar smakintrycken. Örter och kryddor spelar alltjämt en stor roll. Tanninerna har blivit rejält avrundade och blivit nästa lena. Syran finns där fortfarande, kanske något mindre påtaglig, och ger vinet en trevlig friskhet.
Eftersmaken är lång med mera mörk frukt, kakao, espresso, lite rosor och några sötlakritsbitar.
Den som har några 2011:or hemma ska absolut öppna en flaska i närtid.


Betyg 4

På Systembolagets hemsida anges att det finns tre årgångar tillgängliga av Terre d´Argile : 2008 för 130 kr, 2013 för 181 kr och 2014 för 180 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar