onsdag 10 maj 2017

Grand Cellier D´Or 2008 från Vilmart & Cie

Ett påbörjat blogginlägg blev liggandes i över en vecka men nu skriver jag färdig det.

Valborgsmässoafton startades med ett glas champagne.I det vackra vårvädret samlades vi vid "kyrkbänken". Vi njöt av eftermiddagssolen och en högklassig champagne. Oj vad vi gillar  Vilmart & Cie. Tre år har snart gått sedan jag senast drack den här. Då hyllade jag den så här.

Den här champagnen är gjord på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från "vinlotten"  “Les Blanches Voies Bas,” där vinstockarna är över 45 år gamla.
Champagnen har fått ligga till sig i 10 månader på 225 l ekfat.
Det som skiljer den här champagnen från deras prestigechampagne "Coeur de Cuvée" är att druvmaterialet är lite enklare och att den släpps tidigare.

En alldeles underbar doft av citrus, gula äpplen, mariekex och lite örter visar omgående upp sig. Det går en liten stund och då tillkommer gula stenfrukter,  smörkola och aningens honung.

En fantastisk champagne. Hur läcker som helst. Hela sällskapet står upp och gör vågen.
Det har börjat smyga sig in lite mognadstoner, men fortfarande finns den härliga friskheten där. Trots de begynnande mognadstonerna finns även lite pigga ungdomliga toner kvar. Syran är fortfarande rejäl utan att vi upplever den det minsta ansträngande. Det finns en elegans över den här champagnen som är remarkabel.


Vi möts av ett bombardemang av smaker. Inte allt på en gång utan mer lager på lager på ett klassiskt manér: gröna/gula äpplen, citrus, gula plommon, örter, mariekex, mineraler (steniga och kalkiga), mandlar och diverse gula
stenfrukter. Avslutet är hur läckert som helst med aningens honung, röda bär och lite blodgrape.

Betyg 5

Endast en flaska kvar i källaren. Kan den bli bättre? Tveksamt. Mer mogen? Ja absolut! Kommer jag tycka den är bättre då????  Frågorna hopar sig.

Den som har några flaskor ska absolut dra korken ur en i närtid. Ingen panik för den kommer att hålla sig så här bra i flera år till.

Vi köpte våra flaskor av Franska Vinlistan 2013. Priset var 398 kr per flaska. På SB finns inga av Vilmarts champagner just nu.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar