måndag 29 maj 2017

2009 Schioppettino från Ronc Soreli

Schioppettino är en druva som odlas i Friuli dvs det nordöstra hörnet av Italien på gränsen till Slovenien. Det dyker emellanåt upp någon flaska i Systembolagets beställningssortiment. Så vart den med den här flaskan. Just nu kan jag inte upptäcka ett enda vin gjort på Schioppettino hos SB. Jag beklagar verkligen detta, då de jag testat fallit mig i smaken: Pizzulin, Bressan och Ronc Soreli. En önskan ställd till alla vinimportörer: "Lite Schioppettino i ert sortiment, tack".


Ronc Soreli betyder "kullen i solen". Det är också namnet på såväl byn som vinieriet. Några km från den Slovenska gränsen strax norr om Cormons. Här odlas det vin på 24 ha. Den största delen av RoncSorelis vinfält planterades i början på 2000-talet. Under 2016 har delar av deras vingårdar blivit certifierade som Organisk odlade. Du som vill veta mer om den här producenten klickar in på deras hemsida.

Det här vinet är gjort på den lokala druvan Schioppettino till 100%. Vinet har fått jäsa på ståltank. Det får sedan ligga till sig i ca 18 månader på ekfat. Slutligen fem månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
Här finns den typiska och karaktäristiska doften av vitpeppar, som kombineras med en fin frukt av ett mörkare slag samt lite höstlöv och våt jord. Någonstans i bakgrunden finns en mycket blyg viol.
Doften skapar såväl nyfikenhet på smaken som förväntan. Det är väl så en bra doft ska vara!!
Redan vid den första lilla klunken drar vi på smilbanden. Att det smakar bra och mera kan vi slå fast direkt. Ett vin som känns slankt, men ändå har väldigt tydliga smaker, inte utan en viss kraft. Vi känner en bärkompott med mörka skogsbär, syrliga körsbär, några lingon och tranbär. En fin kryddighet, där pepparkvarnen fått några rejäla varv. Lite olika smaker från fatlagringen, dock av ett mer subtilt slag. Syran tar sin givna plats. Tanninerna likaså. Allt väldigt välkomponerat.
Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på en fin frukt och läcker kryddighet.

Betyg 4

Vår flaska köptes för något år sedan på "Bolaget" för dryga 200 kr. Borde köpt fler!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar